Brabantse raadsleden werken zich slag in de rondte, werkdruk vinden ze het minst leuk

11 december 2017 om 07:00
De gemeenteraad van Nuenen vergadert over haar toekomst
De gemeenteraad van Nuenen vergadert over haar toekomst
Ruim de helft van de raadsleden in Brabant vindt de werkdruk het minst leuke aan de gemeenteraad. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant, de NOS en andere regionale omroepen. Het gaat om 62 procent van de in totaal 312 ondervraagden. De afgelopen jaren hebben gemeenten er veel meer taken bij gekregen.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Zo zijn gemeenten onder meer verantwoordelijk geworden voor de jeugdzorg, waarmee per gemeente miljoenen euro mee gemoeid zijn. Door de complexiteit ervan moeten raadsleden meer werken. Het kabinet heeft al aangegeven dat raadsleden beter moeten worden opgeleid.

Die werkdruk is voor 43 van de ondervraagden zelfs zo hoog dat ze stoppen met het raadswerk. Mark den Boer van Raadslid.nu, een belangenvereniging voor gemeenteraadsleden, schrikt daarvan. "Zeker omdat het steeds lastiger is om potentiële raadsleden te vinden die zich willen inzetten voor hun gemeente." Ook vindt bijna 40 procent dat er te weinig kennis in de raad zit.

Zestien uur per week
Gemiddeld besteedt een raadslid in Brabant bijna zestien uur aan het werk. Volgens Den Boer is dat veel. "Veel raadsleden hebben een fulltime baan. Om dat te combineren met het raadswerk is dan lastig."

Volgens Den Boer kan het helpen als raadsleden een hogere vergoeding krijgen voor het werk. Met name in kleinere gemeenten waar ze een paar honderd euro per maand krijgen. "Je ziet dat gemeenteraadsleden in Amsterdam weliswaar twee keer drukker zijn dan raadsleden in kleinere gemeenten, maar ze krijgen wel tien keer meer betaald. Die verhoudingen zijn scheef en die zouden rechtgetrokken moeten worden."

Wachten op privacy instellingen...