‘Kindervuurwerk’ van Aldi en Lidl knalt niet kinderachtig, politiek pleit voor maatregelen

8 december 2017 om 16:05
nl
Het ‘kindervuurwerk’ dat sinds 1 december door de Aldi en sinds 7 december door de Lidl wordt verkocht, zorgt volgens de PvdA Den Bosch voor grote overlast. De partij pleit in raadsvragen voor maatregelen om iets aan de verkoop te doen.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

“Het vuurwerk heeft een F1-status. Daar vallen bijvoorbeeld sterretjes onder”, zegt de lokale fractievoorzitter van de PvdA Pieter Paul Slikker. “Maar het vuurwerk dat bij de Aldi en de Lidl wordt verkocht, veroorzaakt veel meer overlast.”

Directe aanleiding voor de vragen zijn klachten die binnen zijn gekomen van omwonenden van Winkelcentrum Molenhoek in Rosmalen. Maar het gaat veel verder dan alleen Rosmalen. Op sociale media zijn talloze klachten te vinden, en ook video’s van jongeren die experimenteren met het vuurwerk. Daar wordt al snel uit duidelijk dat dit niet alleen om onschuldige sterretjes gaat.
[youtube:https://youtu.be/arZKdCEM_YI]
[tweet:https://twitter.com/berendsen_irma/status/939116705674080261]

Eigen verantwoordelijkheid
Slikker: “We hebben gebeld met het hoofdkantoor van de Aldi. Die erkennen dat ze veel klachten hebben binnengekregen over het vuurwerk. Maar ze zeggen ook dat het volgens de regels is en dat het dus de verantwoordelijkheid is van de klanten om zorgvuldig te zijn. Goedkoop, vindt de PvdA’er. “Het is wel erg kort door de bocht. Jochies van twaalf vinden dit natuurlijk leuk, die stoppen daar niet zomaar mee.”

De PvdA roept nu de burgemeester en wethouders van Den Bosch op om te onderzoeken wat er door gemeente gedaan kan worden. Ook wil de partij dat de toezichthouder wordt ingeschakeld: “Dit vuurwerk mag nu gewoon het hele jaar worden verkocht, maar dit zijn niet gewoon sterretjes. De toezichthouder kan daar iets aan doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.