Video

Kenneth Pérez speelde voor PSV én Ajax: 'Hoop op wedstrijd met veel doelpunten'

9 december 2017 om 10:00
nl
Als je eerste staat, moet je als nummer twee gaan denken. Nee, geeft Kenneth Pérez toe, hij heeft deze wijsheid niet zelf bedacht. De oud-speler van PSV én Ajax – de clubs die elkaar zondag in de Amsterdam Arena treffen - kan zich er wel in vinden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Pérez citeert Engelsman Bill Beswick, die topsporters als Tiger Woods en Roger Federer mentaal heeft gehard, maar ook in de voetballerij meermalen zijn visitekaartje heeft afgegeven.

‘Grote rol bij titel FC Twente’
Beswick werkte samen met onder anderen Steve McClaren, toen hij trainer was bij FC Twente. Beswick speelde als goeroe, sportpsycholoog of hoe je het ook noemen wil een grote rol toen FC Twente in 2010 landskampioen werd. Met onder anderen Pérez.

“Nou, een grote rol? Het zijn de spelers die het moeten doen", zwakt Pérez Beswicks inbreng wat af. En van de instelling van de spelers kan zondag veel afhangen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat de PSV’ers, die tien punten meer hebben dan hun rivaal, ‘een beetje slap’ zullen beginnen, zo stelt Pérez.

‘Niet altijd even goed’
Dat kan de ploeg duur komen te staan, zegt de voetbalanalist voor FOX Sports. Volgens hem is het dan lastig om de knop tijdig om te zetten. Er is overigens geen reden voor de koploper om op de lauweren te rusten. Het is lang niet altijd even goed geweest wat de formatie van trainer Phillip Cocu heeft laten zien. Ook heeft ze over geluk niet te klagen gehad, zo zegt Pérez.

De Deen speelde in het seizoen 2006-2007 voor Ajax, vertrok toen naar PSV om al snel terug te keren naar de hoofdstad. Hij gaat ervan uit dat de Eindhovense formatie wat behoudend zal beginnen en niet veel zal willen weggeven. “Ik hoop echter dat het van beide kanten volle bak wordt. Wat zou het mooi zijn als het een schitterende wedstrijd met veel doelpunten wordt.”

‘Ajax is de jager’
"Ajax moet sowieso vol gas geven, vanaf het begin. Ajax is de jager. Het is wel zaak voor die ploeg dat ze niet als een kip zonder kop gaat aanvallen. Dat ze dat met beleid doet en de balans bewaart. Ik vind het overigens opmerkelijk dat het nog zo rustig is binnen en buiten die club. Het lijkt wel of er sprake is van een soort van berusting en dat terwijl de ploeg dramatisch presteert.”

Daar zal PSV zich niet druk over maken. “Het is in Eindhoven vrijwel altijd rustig, ietwat saai als je het vergelijkt met Ajax”, aldus de voormalige spelbepaler. Mocht de Cocu-formatie zondag de aanval in en uit Amsterdam afslaan en zelfs de volle buit pakken, dan is Ajax volgens Pérez uitgeschakeld voor de titel.

‘Dertien punten te veel voor Ajax’
“In dat geval heeft PSV een voorsprong van dertien punten en dat is te veel voor Ajax. Niet alleen moet Ajax dan bijna alles winnen, PSV moet dan op zijn beurt zeker een keer of vier verliezen en dat zie ik niet gebeuren. Maar goed, in voetbal kan het alle kanten op.”

Toch: cijfers zeggen niet alles, maar afgaande op de competitieresultaten van de laatste weken en gelet op vorige edities tussen Ajax en PSV zal de topper van zondag niet in 0-0 eindigen. Pérez tekent ervoor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.