Het gaat flink sneeuwen en het wordt glad, KNMI geeft code oranje af

9 december 2017 om 20:00 • Aangepast 20 november 2020 om 19:55
nl
Het KNMI heeft voor zondag code oranje afgegeven wegens verwachte 'flinke' sneeuwval en gladheid. Zondagochtend trekt een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuidwesten het land binnen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De sneeuw bereikt in de middag het noorden van het land, terwijl deze dan in het zuiden overgaat in regen. Op veel plaatsen kan het langdurig sneeuwen en vormt zich een sneeuwdek van vijf tot tien centimeter, lokaal tien tot vijftien centimeter.

Wachten op privacy instellingen...

Plaatselijk glad
Omdat het sneeuwgebied van zuid naar noord trekt, geldt de code op verschillende tijdstippen. Vanaf ongeveer 08.00 uur in het zuiden, 10.00 uur in het midden en 12.00 uur in het noorden", aldus een woordvoerster.

Landinwaarts is het momenteel door sneeuwbuien en/of door bevriezing van weggedeelten plaatselijk glad. Zondagmiddag kunnen er vooral in het zuiden van het land ook zware windstoten voorkomen van 80 tot 90 km per uur, aldus het KNMI.

Minder treinen
Vanwege de verwachte sneeuwval in het land laat de NS zondag minder treinen rijden op een bepaald aantal trajecten. Daar komt ook nog bij dat zondag een nieuwe dienstregeling ingaat. Het spoorbedrijf adviseert reizigers daarom eerst goed te kijken op de reisplanner.

Op een aantal trajecten in Nederland rijden zondag de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Op het traject waar de trein zes keer per uur zou rijden, gaat deze vier keer per uur in verband met de verwachte sneeuwval. Hierdoor ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.