Video

Yves zat zes uur in de cel na ontruiming van Fort Oranje: 'Ik was heel boos'

10 december 2017 om 14:26 • Aangepast 20 november 2020 om 19:54
nl
Het was de stress die ervoor zorgde dat bewoner Yves Mensch van Fort Oranje woensdag ‘stelletje kankermongolen’ riep tegen de politie. "Achteraf misschien niet zo handig, maar dat zijn de emoties die opkomen. Ik was heel boos en machteloos", legde hij zondag uit in televisieprogramma Kraak. Hij zat zes uur in de cel vanwege de scheldpartij.
Profielfoto van Christel van Bebber
Geschreven door

Mensch moest woensdag verplicht vertrekken tijdens de ontruiming van Fort Oranje. Hij woont samen met zijn zieke moeder. Die mocht wel blijven omdat ze een zorgindicatie heeft.

Yves Mensch over de ontruiming van Fort Oranje. (Tekst gaat door onder de video)


"Mijn tasje stond al klaar. Ik wilde vrijwillig weggaan”, vertelt Mensch. "Maar dan staan er ineens twintig agenten in je tuin die je uit je caravan trekken. Mijn moeder kreeg een paniekaanval. Ze hebben de ambulance nog voor haar moeten laten komen."

Zie ook: 'Ze kunnen me beter een spuitje geven', twee arrestaties bij ontruiming Fort Oranje

Mensch heeft geen goed woord over voor de gemeente Zundert. "Toen ik weer vrij was, ben ik van Breda naar Fort Oranje gelopen. Daar zou hulp en opvang zijn. Er was helemaal niks. Ik heb die nacht op straat rondgelopen in de kou. Dan voel je je behoorlijk achtergesteld door je eigen gemeente."

Zorgen
Vrienden schoten te hulp. Sinds zaterdag heeft Mensch een kamer in St. Willebrord. "Maar wie zorgt er nu voor die mensen met een zorgindicatie?", vraagt hij zich af. "Ik heb toestemming om van tien tot twaalf uur op de camping voor mijn moeder te zorgen. Verder mag ik het terrein niet op. De camping wordt door de gemeente beschouwd als gesloten, dus er mag geen bezoek meer komen."

Een paar jaar geleden had Mensch nog alles. Een huis, een vrouw en een goede baan als heftruckchauffeur. Na de scheiding zes jaar geleden ging het bergafwaarts.

'Kon geen huis betalen'
"Ik heb een hoge alimentatielast en kan geen huis betalen. Toen kon ik op Fort Oranje terecht, net als veel andere mensen met problemen. De camping is een woonwijk geworden. Mensen met nog maar vijf tientjes op zak kregen een caravan van eigenaar Cees Engel. Anders waren ze onder een brug terecht gekomen. En waar moeten die mensen nu naartoe?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.