Video

Woningcorporatie Laurentius nog altijd gebukt onder miljoenenfraude

11 december 2017 om 12:00
nl
Woningbouwvereniging Laurentius in Breda gaat nog steeds gebukt onder de miljoenenfraude die daar vijf jaar geleden werd gepleegd. Dat zegt directeur Marie-Thérèse Dubbeldam van de Bredase corporatie. In Den Bosch begint dindag de rechtszaak tegen voormalig directeur Walter Vermeulen en zijn zakenpartner Wim Snoeren.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Volgens justitie hebben zij tot 2012 - samen met de een derde verdachte die inmiddels is overleden - minstens 4,4 miljoen euro in eigen zak gestoken door jarenlang gesjoemel met bouwprojecten.

Tientallen miljoenen
Volgens Laurentius is er veel meer geld verdwenen en loopt de schade in de tientallen miljoenen euro's. Om niet failliet te gaan moest de woningscorporatie een noodlening van 90 miljoen afsluiten en bijna 2000 woningen verkopen. Ook moesten geplande woningbouwprojecten worden verkocht aan andere corporaties.

Nu nog steeds kan de Bredase woningbouwvereniging renovatie- en nieuwbouwprojecten niet betalen als gevolg van de verdwenen miljoenen.

Vrijgevig
De miljoenenfraude zou hebben plaatsgevonden onder het bewind van toenmalig directeur Walter Vermeulen. Pieter Vingerhoets had destijds veel met hem te maken in de ledenvereniging van Laurentius. Hij herinnert Vermeulen als een bijzonder vrijgevige man: "Hij was voor iedereen eigenlijk bijzonder goed, maar wat hij heeft gedaan past helemaal niet. Hij was te makkelijk met geld. Als je bij Walter aanklopte, alles kon. Maar het tegendeel is bewezen."

Volgens huidig directeur Marie Thérèse Dubbeldam is er veel geld verdwenen: "Wat wij zelf hebben geconstateerd is dat er onzakelijk en risicovol is gehandeld bij verschillende vastgoedprojecten, waardoor de financiële positie van Laurentius met tientallen miljoenen is achteruitgegaan."

De strafzaak tegen Vermeulen en Snoeren begint dinsdag. Het Openbaar Ministerie heeft er maar liefst vijf dagen voor uitgetrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.