Code rood in Brabant zorgde voor files, ongelukken en problemen met openbaar vervoer

11 december 2017 om 21:54 • Aangepast 20 november 2020 om 19:53
nl
Het KNMI gaf maandag de hele dag code rood af voor onze provincie. Op grote delen van de Brabantse snelwegen stond het verkeer muurvast. Treinen reden volgens een aangepaste dienstregeling. Bussen reden maandagavond niet in onze provincie, Eindhoven uitgezonderd. Op Eindhoven Airport vertrokken en landden maandagavond geen vliegtuigen meer. De problemen zijn dinsdag grotendeels voorbij.
Profielfoto van Karlijn Houterman, Tobias van der Valk
Geschreven door
Karlijn Houterman, Tobias van der Valk

Code rood houdt volgens het KNMI in dat het weer zoveel schade, letsel en overlast kan veroorzaken dat het 'maatschappij ontwrichtend' kan zijn. De ANWB zegt dat de sneeuwval groter is dan dat ze hadden verwacht.

Monsterfile A58
Op de A58 ontstond tijdens de avondspits een file van 35 kilometer. Het verkeer kwam pas na zeven uur weer enigszins op gang tussen Tilburg en Breda. De ANWB sprak van een 'ijsbaan'.

Wachten op privacy instellingen...


A2 was dicht
De A2 van Eindhoven naar Maastricht was lange tijd deels gesloten bij knooppunt De Hogt door de sneeuwval. De weg was te glad. Rond halfvijf ging de parallelbaan daar weer open. 

Volgens de ANWB was de situatie op de wegen rond Eindhoven lange tijd 'hopeloos'. Op vrijwel de gehele ring stond het verkeer vast. De ergste ellende was rond zeven uur voorbij. Bij Den Bosch stond het rond diezelfde tijd nog wel vast op de A2.

Wachten op privacy instellingen...

Tegen de sneeuwval van maandag viel niet op te strooien. Volgens woordvoerder Eric van Beerendonk is er met de afgelopen dagen meegenomen ruim vijf miljoen kilo zout over de wegen verspreid.

OV rijdt (niet)
De bussen van busmaatschappij Arriva reden in bijna heel Brabant lange tijd niet. In Oost-Brabant, Den Bosch en Tilburg werd rond kwart voor vijf de dienstregeling weer opgestart. Rond acht uur 's avonds besloot Arriva haar bussen toch weer van de weg te halen. In Eindhoven bleef busbedrijf Hermes wel gewoon rijden.

Wachten op privacy instellingen...


Treinverkeer
De treinen reden weliswaar volgens een aangepaste diensregeling, maar de NS kon grote uitval op het spoor weten te voorkomen. Tussen Oss en Den Bosch reden minder sprinters. Ook de intercity's tussen Utrecht en Eindhoven reden minder regelmatig.

Eindhoven Airport dicht
Eindhoven Airport was maandagmiddag door het winterweer tijdelijk gesloten. Viegverkeer van en naar Eindhoven Airport was niet mogelijk. Diverse vluchten van en naar de luchthaven waren geannuleerd/vertraagd of uitgeweken naar andere luchthavens.

Rond halfdrie maandagmiddag werd de luchthaven weer geopend, maar 's avonds gingen de start- en landingsbaan wederom dicht. Opstijgen en landen was niet mogelijk.

Ongelukken
Door de gladheid gebeurden diverse ongelukken. In Boxtel belandde een auto in de sloot. Ook in Loon op Zand, Eindhoven, Rosmalen, Den Bosch en Helmond moesten de hulpdiensten in actie komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.