Spectaculair resultaat bij proef tegen dodelijke ziekte Huntington met gejuich ontvangen

11 december 2017 om 18:41 • Aangepast 20 november 2020 om 19:52
nl
Artsen in een neurologisch expertisecentrum in Londen hebben mogelijk een medicijn ontwikkeld om de dodelijke hersenziekte Huntington te bestrijden. Het medicijn zou het ziekteproces flink kunnen vertragen of zelfs kunnen stoppen. Het nieuws wordt door betrokkenen bij een van de grootste Huntington-huizen in Nederland, de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer, met gejuich ontvangen.
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

Huntington is een erfelijke hersenziekte. "Je DNA is een soort kookboek. De hersenen lezen een recept af, maar door een mutatie lezen ze een gemuteerd eiwit af. Uiteindelijk gaat dat eiwit klonteren in je hersenen", duidt wetenschapper Eric Reits, wiens kennis veel wordt geraadpleegd door de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer, waar 54 appartementen zijn voor Huntington-patiënten.

Bijwerkingen?
Artsen van het neurologisch centrum Leonard Wolfson hebben een nieuw medicijn ingespoten in het ruggenmerg van 46 proefpersonen. In eerste instantie om te kijken of er geen bijwerkingen waren. Die waren er niet.

"Ze hebben meteen gemeten of het eiwiteffect in het ruggenmerg omlaag gaat. Dat bleek ook het geval. Dat is voor het eerst ooit", aldus Reits, die de onderzoekers van het expertisecentrum kent.

Test op muizen
Hoewel hij niet te vroeg wil juichen, is hij wel heel optimistisch over de resultaten. "Ze hebben het ook op muizen getest. Daar kwam de ziekte volledig tot stilstand. Maar er moet eerst worden gemeten wat het medicijn met de hersenen doet. Volgend jaar wordt het onderzoek voortgezet in diverse landen. Hopelijk ook in Nederland."

Reits, zelf voorzitter van het Huntington onderzoekersnetwerk en bestuurslid van het campagneteam Huntington, is druk bezig om zoveel mogelijk onderzoek in Nederland uit te kunnen laten voeren.

"We hebben met het campagneteam al twee miljoen euro opgehaald. Daarmee financieren we delen van Nederlandse onderzoeken die lopen. Binnen twee jaar zijn de uitkomsten van die onderzoeken ook bekend." Reits hoopt dat de bedrijven net als de Engelsen spectaculaire resultaten brengen.

Reactie Kloosterhoeve
Mireille de Wee van de Raad van Bestuur van de Riethorst, waar de Kloosterhoeve onder valt: "Voor ons is dit een verrassing. Dit maakt ons heel blij, al moeten we voorzichtig zijn met conclusies trekken. Tot nu toe is Huntington een uitzichtloze ziekte, maar onderzoekers zijn op de goede weg."

De Wee heeft hoop gekregen dat de Riethorst het ultieme doel kan bewerkstelligen: "Wat zou het mooier zijn dan dat ik de Kloosterhoeve uiteindelijk kan sluiten?"

Documentaire
Een paar jaar geleden werd deze documentaire gemaakt over patiënten met Huntington die in behandeling zijn bij de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer:
[YouTube:https://youtu.be/3I9UPT_yabc] 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.