File van hier tot Noord-Frankrijk en miljoenen kilo’s strooizout: Brabantse code rood in cijfers

12 december 2017 om 18:17
nl
2,6 miljoen kilo strooizout, 148 ploegen van Rijkswaterstaat die op pad gingen en 200 tot 300 kilometer file op de snelwegen. Dat is net zoveel als de afstand van Eindhoven naar Noord-Frankrijk. De gevolgen van Brabant onder de sneeuw in cijfers. Er viel maandag tot wel tien centimeter sneeuw in de provincie.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

In de regio Tilburg werd het het witst. Ook in West-Brabant viel er een flink pak. Daar kwam het op ongeveer 7 tot 9 centimeter uit. In het uiterste zuidoosten van Brabant was het dan weer een stuk minder. Dat kwam onder een laagje van ongeveer 3 à 4 centimeter sneeuw te liggen.

LEES OOK: De eerste code rood van het jaar: veel deuken, weinig breuken [OVERZICHT]

Honderden kilometers file
De witte deken zorgde voor behoorlijk wat overlast in het verkeer. Bussen werden naar binnen gehaald en Airport Eindhoven was tijdelijk gesloten.

Automobilisten hadden het ook moeilijk op de wegen. De VerkeersInformatieDienst (VID) schat dat er op het hoogtepunt, rond drie uur ’s middags, 200 tot 300 kilometer file op de Brabantse snelwegen stond. Ter vergelijking, dat is net zoveel als een enkele reis van Eindhoven naar het Noord-Franse Calais (291 kilometer).

Vertekend beeld
“Het is lastig om te zeggen hoeveel kilometer file er precies was. Het is nogal een vertekend beeld, omdat er op veel wegen sprake was van langzaam rijdend verkeer en geen echte file. Er werd erg langzaam of zelfs stapvoets gereden”, vertelt een woordvoerder.

“Rond de grote steden (Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda) waren de verkeersopstoppingen het ergst.”

148 ploegen met miljoenen kilo's zout
Om de gladheid op de wegen een beetje tegen te gaan werd er volop gestrooid door Rijkswaterstaat. 148 ploegen hebben maar liefst 2,6 miljoen kilo zout verspreid op de snelwegen in de provincie.

Er werden 78 sneeuwschuivers op pad gestuurd, 72 wagens hadden een strooier en sneeuwschuiver en 6 wagens alleen een strooier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.