'Bouw van ingestorte parkeergarage Eindhoven Airport had maanden eerder stilgelegd moeten worden'

13 december 2017 om 07:34
Foto: Rob Engelaar
Foto: Rob Engelaar
Het toezicht op de bouw van de parkeergarage op Eindhoven Airport rammelde aan alle kanten. De bouw had twee maanden voor de instorting in mei stilgelegd moeten worden. Dat zegt hoogleraar Rob Nijsse van de TU Delft in het ED. Hij bekeek op verzoek van de krant verslagen van gemeentelijke inspectiebezoeken.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Nijsse zag op foto’s uit het onderzoeksdossier dat er in maart al scheuren in de vloer en plassen op het dak waren. Een paar dagen voordat die beelden werden gemaakt, was er nog een gemeenteopzichter geweest. Volgens de hoogleraar had die de scheuren moeten zien en de bouw moeten stilleggen.

Ontbrekende documenten
De opzichter zou daarnaast niet altijd beschikken over betrouwbare informatie, zoals tekeningen en berekeningen. Een betonvlechter mocht zelf de wapening keuren en bouwbedrijven gaven de gemeente onvoldoende gelegenheid om goed onderzoek te doen. Documenten waren onleesbaar of ontbraken.

De gemeente laat in een reactie aan het ED weten dat de inspecteur geen grote scheuren heeft gezien. Wel waren een aantal mankementen geconstateerd die in overleg met de bouwer zijn opgelost.

De ingestorte parkeergarage wordt gesloopt en vervolgens opnieuw gebouwd.

Wachten op privacy instellingen...