Financiële strop dreigt voor dertien gezinnen in woonboten door verplichte verhuizing

13 december 2017 om 15:04
nl
Ja, de politici willen weliswaar coulanter omgaan met de gezinnen die in woonboten in Eindhoven wonen en verplicht moeten vertrekken van industrieterrein De Hurk. Maar de bewoners zelf hebben er een hard hoofd in. "De financiële strop dreigt nog steeds", zegt bewoner Erik Kersten.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

De gemeente wil een uitsterfconstructie instellen, omdat ze de woonboten niet vindt passen bij de zware industrie op De Hurk. De huidige boten mogen blijven liggen maar nieuwe bewoners zijn niet welkom. Dinsdagavond discussieerden de politieke partijen over de kwestie. Uitkomst: de partijen willen dat de gemeente zich coulant opstelt, maar volgens de bewoners is dat nog lang niet genoeg.

De dupe
De bewoners vrezen dat ze financieel flink de dupe worden als ze verhuizen. De woonboot zelf kunnen ze misschien wel van de hand doen, maar de prijs die ze hebben betaald voor hun ligplek zijn ze dan kwijt. Dat kan tot tienduizenden euro's oplopen. "De gemeente wil ons wel een verhuisvergoeding betalen van zesduizend euro", zegt Kersten. "Dat is bij lange na niet genoeg."

Komende dinsdag valt de beslissing. Maar Kersten heeft weinig vertrouwen in een voor hem gunstige uitkomst. "Het lijkt erop dat de gemeente het vooral zo goedkoop mogelijk wil oplossen. Maar als ze echt coulant zijn, zorgen ze ervoor dat we geen restschuld meer hebben.

Vrijheid
Ook bewoner Klaas Kielenstijn kijkt met argusogen naar de discussie. "We wonen hier heel prettig, lekker rustig, uniek. En de vrijheid is geweldig. Maar daar wordt een einde aan gemaakt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.