SP-leider Emile Roemer treedt af: 'De juiste tijd voor de nieuwe lichting'

13 december 2017 om 13:20
nl
Emile Roemer stopt als leider van de Socialistische Partij (SP). Dit maakte de politicus uit Boxmeer woensdagochtend bekend tijdens een persconferentie. Hij stopt in januari. Zijn opvolger is Lilian Marijnissen uit Oss.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

 

 

"Ze zeggen altijd: de politiek in gaan is niet zo moeilijk, eruit stappen is veel moeilijker. En dat klopt wel zo'n beetje", zegt hij. "Ik ben er nog niet op uitgekeken, maar vind het de juiste tijd om het over te dragen aan de nieuwe lichting. Ik wil niet bekend staan als de politicus die te laat wegging."

Dochter van Jan Marijnissen
De 32-jarige Lilian Marijnissen is sinds afgelopen verkiezingen Kamerlid. Ze stond op plek drie op de lijst. De Osse kreeg meer dan twee keer zoveel stemmen als de nummer twee, Renske Leijten. "Ik ben heel trots en supervereerd", vertelt de dochter van SP-coryfee Jan Marijnissen.

 

Roemer zit sinds 2006 in de Tweede Kamer voor de SP. Hij volgde in 2010 Agnes Kant op als fractievoorzitter. Hij was ook lijsttrekker bij de verkiezingen in 2010, 2012 en maart dit jaar.

Hij kreeg al een paar jaar kritiek op zijn functioneren. Partijgenoten uitten hun ongenoegen over zijn leiderschap. Ze twijfelden of hij de kar wel moest trekken bij de verkiezingen dit jaar. Uiteindelijk was hij dus nog wel lijsttrekker. De partij verloor één zetel terwijl andere oppositiepartijen juist wonnen.

Bij de verkiezingen in 2012 was het resultaat ook al teleurstellend. De SP stond er in de peilingen lange tijd heel goed voor. Virtueel was de partij zelfs even de grootste van Nederland. Maar uiteindelijk haalden de socialisten vijftien zetels.

'Mooiste baan'
Roemer kijkt terug op drukke, maar mooie jaren. “Fractievoorzitter en partijleider zijn is de mooiste baan die je je kunt wensen. Ik ga met een brede glimlach over straat. Mensen spreken me aan of willen een selfie met me maken. Zij gaven me de motivatie om te doen wat ik moest doen. Hun verhaal vertellen in de Tweede Kamer.”

 

Voordat hij in Den Haag begon, was hij wethouder en gemeenteraadslid in Boxmeer. Ook heeft hij jaren in het onderwijs gewerkt.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.