'Dochter van' gaat het nu zelf doen, Lilian Marijnissen nieuwe leider van SP

13 december 2017 om 13:20 • Aangepast 20 november 2020 om 19:49
nl
Lilian Marijnissen (32) uit Oss wordt de nieuwe leider van de SP. Ze volgt Emile Roemer op. Marijnissen kwam pas in maart in de Tweede Kamer. Daarvoor zat ze dertien jaar in de gemeenteraad in Oss. "Ik ben vereerd om de nieuwe partijleider te worden."
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Marijnissen is de dochter van oud-partijleider Jan Marijnissen en Mari-Anne Marijnissen, die ook voor de SP in de gemeenteraad van Oss zat. "Ik heb de volledige steun van mijn vader en moeder. Mijn vader gaf me als tip: blijf jezelf, weet waar je vandaan komt."

Vol aan de bak
Volgens Marijnissen kan ze meteen vol aan de bak. Het nieuwe kabinet is volgens haar voor de mensen die het toch al goed hebben. "We weten wat ons te doen staat, we knokken voor een socialer Nederland."

LEES OOK: SP-leider Emile Roemer treedt af: 'Tijd om het over te dragen aan een nieuwe lichting'

Als voorbeeld hoe ze haar leiderschap wil invullen, noemde ze speeltuin Elckerlyc in Oss. Die is er op initiatief van de Ossenaren en de SP gekomen. "We zijn eerst de strijd aangegaan voor een mooie, veilige speelplaats. Toen dat niet lukte, hebben we er met de mensen zelf voor gezorgd."

Als 16-jarige op de kieslijst
Marijnissen stond al als 16-jarige op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oss. Ondanks een lage plaats, werd ze met voorkeursstemmen gekozen. Ze kon toen haar zetel nog niet innemen omdat ze nog niet volwassen was. Toen ze 18 werd, kwam ze in de gemeenteraad.

LEES OOK: SP zet Lilian Marijnissen op drie voor Kamerverkiezingen, dochter treedt in voetsporen vader Jan

Later kreeg ze een baan bij vakbond Abvakabo FNV. Daar streed ze onder meer voor een hoger loon en meer waardering voor mensen die in de zorg werken. In maart maakte ze de overstap naar Den Haag. Hoewel ze op plek drie van de kieslijst stond, kreeg ze meer dan twee keer zoveel stemmen als nummer twee Renske Leijten.

Lilian Marijnissen met grote meerderheid gekozen
Toen Roemer zijn aftreden binnen de partij bekendmaakte, meldden zich twee mogelijke opvolgers: Marijnissen en Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens Karabulut werd Marijnissen binnen de partij met een grote meerderheid gekozen.

Premier Mark Rutte wenst de Osse veel succes. Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, merkt op dat de partijleiding van de SP in ieder geval in Brabantse handen blijft.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.