Video

'Knooppunt Hooipolder zonder verkeerslichten kan veel goedkoper dan provincie denkt'

14 december 2017 om 00:00
nl
Het volledig stoplichtvrij maken van snelwegenknooppunt Hooipolder bij Raamsdonksveer kan 100 miljoen euro goedkoper dan de provincie heeft uitgerekend. Dat zeggen de Brabantse werkgevers, verenigd in VNO-NCW Brabant Zeeland. Met spandoeken vragen ze weggebruikers een petitie te tekenen om dit politici duidelijk te maken.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

 

Hooipolder is het laatste snelwegenkruispunt in Nederland met stoplichten, wat dagelijks voor veel oponthoud voor het verkeer zorgt. Begin dit jaar presenteerden Rijkswaterstaat, provincie en omliggende gemeenten plannen voor wat kleinere aanpassingen van het knooppunt, maar de meeste verkeerslichten blijven hierin bestaan.

144 miljoen euro

Het helemaal stoplichtvrij maken van deze verkeersknoop kost volgens de provincie en Rijkswaterstaat tussen de 200 en 250 miljoen euro, maar dat klopt volgens de werkgevers helemaal niet. Uit eigen berekeningen blijk dat knooppunt Hooipolder al voor 144 miljoen euro stoplichtvrij kan zijn.

"Stoplichten op hoofdsnelwegen in Nederland, dat is echt niet meer van deze tijd", zegt Arie Rietveld van NVO-NCW Oosterhout. Ondersteund door Bouwend Nederland liet zijn afdeling onderzoek doen. "Volgens onze berekening kan de A59 voor 144 miljoen euro stoplichtvrij zijn, inclusief de 27 miljoen voor de aankoop van vastgoed en grond", zegt Rietveld.

Petitie

Met een ludieke actie wil het bedrijfsleven bij de politici dit onder de neus wrijven; bij Hooipolder hangen vanaf woensdagavond spandoeken waarop de weggebruikers worden opgeroepen om een sms te sturen of om een petitie te ondertekenen op de website A59stoplichtenvrij.nu.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.