Tilburgers niet enthousiast over kerststal: 'Het is ouwe troep' - Omroep Brabant

Tilburgers niet enthousiast over kerststal: 'Het is ouwe troep'

13 december 2017 om 17:45
nl
De kerststal voor de Sint-Jozefkerk in Tilburg heeft volgens sommige inwoners zijn langste tijd gehad. "Het is ouwe troep, kijk eens naar die beelden," zegt een voorbijganger. Een vrijwilliger van de kerk geeft toe dat er mooiere kerstgroepen zijn, maar de kritiek op de beeldengroep die nu is losgebarsten, begrijpt hij niet. "De beelden staan al sinds 1993 in het centrum, alleen dit jaar op een andere plaats."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Over de schoonheid van de kerstbeelden werd woensdagmorgen uitgebreid gediscussieerd bij GoedeMorgen Nederland (fragment vanaf 08.30"). De engel wordt een 'uit de kluiten gewassen Hans Klok' genoemd.

De kerstbeelden stonden altijd op het plein aan de overkant van de Heuvelring, maar daar staan nu de kraampjes van de wintermarkt.  "Misschien valt de beeldengroep hier meer op," zegt de vrijwilliger die anoniem wil blijven. "Het is zeker niet de allermooiste kerststal, maar zoals het nu is opgebouwd met al die dennenboompjes eromheen ziet het er heel sfeervol uit."  

'We zijn eraan gewend geraakt'
De houten beeldengroep is gemaakt door de Poolse kunstenaar Thomasz Michalik en in 1993 op initiatief van de Kiwanisclub aan Tilburg geschonken. Na al die jaren zijn de meeste Tilburgers gewend geraakt aan het beeld van de groep. "Het hoort erbij, dus of het nou mooi is of niet zie ik eigenlijk niet eens meer," laat een oudere dame weten. Om er even later aan toe te voegen dat ze de engel 'best wel eng vindt'. "Hij heeft zo'n akelig hoofd."

Een heel ander geluid komt van twee Spaanse toeristen. "Wij vinden het prachtig," zeggen de moeder en haar dochter uit Sevilla enthousiast. De foto's die ze van elkaar maken, poserend voor de kerstgroep, krijgt ongetwijfeld een ereplaats in het vakantiealbum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.