'Liberaal stokpaardje', Bredase partijen willen referendum over verruiming winkelsluitingstijden

14 december 2017 om 14:32
nl
De SP en BOB willen dat er een raadgevend referendum komt over de verruiming van de openingstijden voor winkels in de Bredase binnenstad. Deze politieke partijen zijn zelf tegen het voorstel van het college om de huidige regelgeving te wijzigen.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Het college overweegt al een tijdje om de openingstijden van winkels in de Bredase binnenstad te verruimen. Dat zou betekenen dat winkels zeven dagen per week tussen 06.00 en 23.00 uur open zouden mogen zijn.

Nu moeten de winkels op zon- en feestdagen om 17.00 uur dicht en op andere dagen uiterlijk om 22.00 uur. Wethouder Adank wil verruiming om de concurrentiepositie van Breda en de aantrekkelijkheid van de binnenstad te vergroten.

Megaprobleem
"Op het moment dat je de openingstijden gaat dereguleren, heb je een megaprobleem", denkt Cees van der Horst van BOB.

"Het geeft bijvoorbeeld onduidelijkheid voor de consument. Maar je maakt het ook de kleine- en middelgrote ondernemers moeilijk. De speciaalzaken bijvoorbeeld, die de binnenstad leuk maken, ga je zwaar belasten. Bovendien zullen er extra kosten komen en die zullen toch door iemand betaald moeten worden. De kans bestaat dus dat de prijzen omhoog gaan. Het is echt een VVD-dingetje."

Raadgevend referendum
Ook SP-woordvoerder Bas Maes ziet niks in het voorstel en wil samen met BOB de inwoners van Breda om hun mening gaan vragen via een raadgevend referendum. "Wij zijn tegen", zo zegt hij. "Maar het is een besluit dat de hele stad aangaat. Het heeft bijvoorbeeld ook consequenties voor de winkelcentra die rondom de binnenstad liggen."

"Dus willen wij een raadgevend referendum", zo vervolgt Maes, die dat samen met de partij BOB op 14 december gaat indienen. "Want de verruiming is gewoon een liberaal stokpaardje van de wethouder. De wijze waarop de wethouder dit nu door de strot duwt van inwoners en winkeliers is niet hoe we in Breda om willen gaan met besluitvorning. Het referendum kan mooi meegenomen worden met de gemeentraadsverkiezingen van 21 maart. Dan kost het niets extra."

Volgens Bas Maes, maar ook Cees van der Horst, moet het voor de ondernemers in de binnenstad wel makkelijker worden om hun zaak incidenteel langer open te houden. "Maar wel zonder alle regelgeving meteen overboord te gooien. Want anders geldt het recht van de sterkste. En dat zijn de grote winkelketens die desnoods jaren achter elkaar verlies draaien om marktaandeel te veroveren op de kleine zelfstandigen", aldus Bas Maes van de SP.

Handtekeningen
Voordat het zover is, moeten er nog wel 1000 handtekeningen worden verzameld voor een inleiding onderzoek. En daarna nog eens 7500 om het referendum definitief door te laten gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.