Thomas Verhagen teleurgesteld na afblazen megastal voor 18.000 varkens: 'Tien jaar overleg is nutteloos geweest'

15 december 2017 om 08:36
nl
De gemeenteraad van Meierijstad heeft donderdagavond de plannen voor de bouw van een megastal voor 18.000 varkens in Nijnsel definitief afgekeurd. Er was eerder nog groen licht gegeven, maar burgemeester en wethouders krabbelden terug en worden nu dus gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

"De afgelopen weken was er al zoveel gezegd dat het er al wel op leek dat het deze kant zou opgaan", verzucht Thomas Verhagen. Hij is de boer die de stal in Nijnsel zou gaan bouwen.

Hij is 'toch wel teleurgesteld' in de gemeente Meierijstad. "De verplaatsing van ons bedrijf is een lang proces. Dit speelt al bijna tien jaar. Wij zijn door de gemeente benaderd om dit - vrijwillig - te doen. Er zijn vervolgens een heleboel afspraken gemaakt, anders ga je zo'n traject niet in. Wij gaan ons huidige bedrijf in Mariahout - die dichtbij de bebouwde kom ligt - beëindigen. Dat wordt gesloopt. In ruil daarvoor zouden kunnen verhuizen naar een nieuwe toekomstbestendige locatie, maar de gemeente komt een deel van de afspraak nu toch niet na, zo lijkt het."

"Nu zijn we tien jaar verder en zijn we eigenlijk niets opgeschoten...", verzucht Verhagen. "We zijn we dadelijk alleen een bedrijf kwijtgeraakt en we hebben een heleboel kosten gemaakt. Wij willen vooruít met ons bedrijf. We willen niet eeuwig vergunningprocedures doorlopen en uiteindelijk met niets naar huis gestuurd worden. We gaan ons nu beraden."

Toekomstbestendig
Verhagen vertelt dat er de afgelopen jaren 'al heel vaak' is gekeken naar alternatieven. Maar die blijken lastig te vinden, want het moet voor Verhagen wel financieel haalbaar zijn en de locatie moet toekomstbestendig zijn. "Zomaar wijzen naar een locatie die te koop staat, is voor ons geen goed alternatief."

Het helpt ook niet dat de gemeente geen financiële middelen heeft om bij te dragen. "Dan houdt het al vlug op", benadrukt Verhagen. "Er zijn door ons al heel veel kosten gemaakt. We hebben zelfs al vijf hectare grond aangekocht in overleg met de gemeente. Die kun je niet kosteloos aan de kant schuiven. Daar zijn afspraken over gemaakt. Als de gemeente dan laat weten dat ze wel wil meedenken maar geen middelen heeft, kom je er toch niet uit."

Rechter
Dus lijkt een gang naar de rechter onvermijdelijk. Verhagen: "Ik denk wel dat het daar zal gaan eindigen als de gemeente zich blijft opstellen zoals de afgelopen vier weken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.