De vlag kan uit: groene basisschool De Krommen Hoek in Breugel mag blijven na protest van ouders

15 december 2017 om 12:33
nl
De vlag kan uit op basisschool De Krommen Hoek in Breugel. De school hoeft niet te verhuizen. Begin november liet de gemeente Son en Breugel weten dat de school weg moet uit Breugel. Samen met basisschool De Regenboog zouden ze een spiksplinternieuw gebouw krijgen in het centrum. Maar de ouders van de leerlingen voelden daar niets voor en kwamen in actie.
Profielfoto van Audrey Verhagen
Geschreven door
Audrey Verhagen

Als kinderen een speelplaats mochten ontwerpen, dan zou die eruit zien als die van basisschool De Krommen Hoek. Grasvelden, houten speeltoestellen en een bos om verstoppertje te spelen. Op de nieuwe school is er veel minder buitenruimte voor de jonge leerlingen. Ouders voelen daarom niets voor het plan van de gemeente. 

Raadsleden weten weinig
Bob Hopstaken is een bezorgde vader. Ruim een maand geleden kreeg hij te horen dat de school van zijn kinderen zou moeten verhuizen. "Samen met andere ouders zijn we meteen gaan praten met de politiek. We hebben binnen twee weken alle raadsleden gebeld en uitgenodigd om te komen kijken. Dat hebben ze allemaal gedaan. Toen zagen ze pas: dit is geen goed idee." Hij is verbaasd hoe weinig raadsleden wisten over de lokatie van de school.   

Kijk ook: Kinderen vertellen waarom ze graag naar school gaan

De school staat aan de rand van Breugel, in de Dommelvallei. Veel kinderen uit Son gaan naar deze school. Het gebouw past bij het dorpse karakter van Breugel, zegt vader Jan Fidder. Hij ziet hoeveel plezier zijn kinderen op school hebben. De ruime buitenruimte speelt daarbij een grote rol.

Het plan wordt pas op 21 december besproken in de gemeenteraad maar in de gemeentelijke stukken hebben de ouders gezien dat De Krommen Hoek in Breugel mag blijven. In het document van de gemeente zijn alle plannen over De Krommen Hoek doorgestreept. De andere basisschool verhuist wél naar het centrum. De wethouder had graag gezien dat beide scholen in het nieuwe gebouw zouden komen. 

Wethouder Kees Vortman is teleurgesteld maar denkt dat hij met De Regenboog ook zijn doel kan bereiken. "Ik heb vanuit de gemeenschap de opdracht gekregen om een levendig Breugel te creëren. Daar hoort een basisschool bij." Hij denkt dat het met één school ook wel gaat lukken.   

Geheim van het succes
Volgens Hopstaken kwam bijna negentig procent van de ouders in actie. "Veel van de ouders zijn hoogopgeleid, mondig en betrokken bij de school van hun kinderen. De oppositie stond al meteen aan onze kant. Door te bellen met de raadsleden en in gesprek te gaan met tegenstanders, kregen we het voor elkaar om de plannen te wijzigen." 

Zoals het er nu uitziet, zal De Regenboog naar het centrum verhuizen. Daarvoor moet een nieuwe gebouw worden neergezet. De Krommen Hoek is dan de enige school met een verouderd schoolgebouw. Bob Hopstaken redeneert: "We hebben gezien dat er geld is om de school te verhuizen, dat geld kunnen we ook gebruiken voor een nieuw gebouw." De basisschool is 32 jaar oud. Over minder dan tien jaar is het gebouw afgeschreven. Op de vraag of de wethouder iets ziet in het plan om de basisschool op de huidge lokatie te vervangen is hij glashelder: "Dat geld is er niet." Werk aan de winkel dus voor de betrokken ouders van De Krommen Hoek. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.