Docenten NHTV gaan het hoofdkantoor van de kerstman in Lapland pimpen

15 december 2017 om 11:13
Xander Lub (onderste rij, tweede van links) in Santa's Office
Xander Lub (onderste rij, tweede van links) in Santa's Office
Kerstmis komt met rasse schreden dichterbij. Iemand die dit jaar al erg vroeg in kerstsferen verkeerde, is lector Xander Lub van de NHTV in Breda. Samen met een paar collega's had hij de eer om te bedenken hoe het hoofdkantoor van de kerstman in Lapland gemoderniseerd kan worden. "Zelfs als wetenschapper was ik toch een beetje onder de indruk van de kerstman."
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Op de poolcirkel in Lapland ligt Santa's Office. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen in de fabriek waar elfen druk in de weer zijn met kadootjes en koekjes en uiteraard ontmoeten gasten er de kerstman. Tussen de 200.000 en 300.000 mensen weten de toeristische trekpleister jaarlijks te vinden. Xander Lub: "En dat loopt op richting een half miljoen, want de Chinezen hebben het nu ook ontdekt."

Bredase expertise vereist
Er was één klein probleempje met Santa's Office, het raakte in de loop der jaren nogal verouderd. Een Finse universiteit werd ingeschakeld om een modern concept te bedenken. Die onderwijsinstelling heeft een samenwerkingsverband met de NHTV. En de Finnen dachten dat vooral de collega's in Breda de juiste kennis in huis zouden hebben om zich te buigen over de toekomst van Santa's Office. Dus vloog Xander Lub dit jaar meerdere keren richting poolcirkel.

Wat hij aantrof in Santa's Office? "Het was volledig uitgeleefd en de verhaallijnen waren onbegrijpelijk." Werk aan de winkel dus. De NHTV'ers deden onderzoek naar de verschillen verhalen die er bestaan rondom de kerstman. Ze spraken met bezoekers en lieten zich rondleiden door de elfen. Ook haalden ze Finnen naar Brabant, om ze bijvoorbeeld te laten zien hoe in de Efteling verhalen worden verteld.

Terug naar je kindertijd
"Een bezoek aan Santa's Office heeft voor gasten te maken met teruggaan naar je kindertijd en daarop refelecteren. En dan is er nog het element van geven en van het goede doen. Dus hebben we bijvoorbeeld bedacht dat je vooraf kan regelen dat je kind een cadeautje krijgt tijdens het bezoek aan de kerstman. Je kunt ook doneren aan mensen die het minder hebben." Ook komt er een 3D-theater waarin bezoekers de tijdmachine van de kerstman leren kennen en is de elfenfabriek interactief gemaakt.

De komende jaren worden  nog meer NHTV-ideeén uitgewerkt en worden de ruimtes van Santa's Office verbouwd en vernieuwd. 

Onder de indruk
Lub spreekt enthousiast over het project. "Voor Finnen is de kerstman echt heilig. Eigenlijk best bijzonder dat Nederlanders mochten sleutelen aan het concept voor Santa's Office." De ontmoeting met de kerstman in Santa's Office omschrijft de lector als magisch. "Ook als je ongelovig bent, raak je er toch van onder de indruk. Zelfs ik als wetenschapper."

Wachten op privacy instellingen...