Wonen in een verticaal bos: nieuwe flat van 70 meter hoog wordt de groene blikvanger van Strijp-S

15 december 2017 om 15:16
nl
De wijk Strijp-S in Eindhoven krijgt volgend jaar een verticaal bos in de vorm van een spectaculaire groene woonflat. Pal achter de Apparatenfabriek verrijst straks de 70 meter hoge Trudo Toren met 19 etages. Helemaal volgestopt met bomen, struiken en planten.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Het verticale bos biedt straks plaats aan 125 sociale huurwoningen. Het gaat volgens woningbouwvereniging Sint Trudo om ‘compacte en comfortabele lofts van 50 vierkante meter, elk 3,5 meter hoog. Iedere loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken.

Klimmers en hangers
In die bakken komen maar liefst 125 volwassen bomen, tot wel 6,5 meter hoog en 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Zo ontstaat een bos dat zich in de hoogte uitstrekt, met aan de voet een gemeenschappelijke tuin van 350 vierkante meter. Het wordt wereldwijd het eerste verticale bos in de sociale woningbouw.

Zomer 2019
Op de begane grond komen winkels en horeca. Op de eerste verdieping bevinden zich bergingen voor de bewoners en komt 350 vierkante meter kantoorruimte beschikbaar. Het nabijgelegen Veemgebouw biedt plaats om te parkeren. De eerste bewoners kunnen er vanaf de zomer 2019 intrekken.

Zuurstof
DuPré Groenprojecten uit Helmond en kwekerij Van den Berk uit Sint-Oedenrode zullen de groenvoorziening leveren. Sint Trudo blijft daarna verantwoordelijk voor het onderhoud. Met de groene aankleding verwacht architect Stefano Boeri het leefmilieu in de stad te verbeteren. De groene oase op het voormalige Philips-terrein is op jaarbasis goed voor zo'n 50.000 kilo CO2-opname en levert 13.750 kilo zuurstof terug.

Uniek
Eerder ontwierp Boeri al het zogeheten ‘Bosco Verticale’ in Milaan. De Italiaanse architect tekende ook vergelijkbare projecten in Zwitserland en China. Zijn ontwerp voor Strijp-S is uniek in Nederland.

Zo ziet Bosco Verticale eruit in Milaan:
[YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=gqmj9vAw4ao]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.