En weer een dubbelslag! Ranomi Kromowidjojo zwemt naar derde en vierde gouden EK-plak

15 december 2017 om 17:27 • Aangepast 20 november 2020 om 19:45
nl
Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Kopenhagen de titel gepakt op de 100 meter vrije slag. De Eindhovense bleef in het 25 meterbad van de Deense hoofdstad haar Zweedse rivale Sarah Sjöström net voor.
Profielfoto van Joost van Erp
Geschreven door
Joost van Erp

'Kromo' tikte als eerste aan in 50,95 seconden, Sjöström moest genoegen nemen met het zilver (51,03). Het brons ging voor eigen publiek naar de Deense Pernille Blume (51,63). Femke Heemskerk, de tweede Nederlandse in de finale, werd vijfde in 51,93.

LEES OOK: Ranomi Kromowidjojo zwemt binnen een kwartier naar twee gouden plakken op EK

Met de Nederlandse estafettezwemsters won de Eindhovense, later op de dag, het goud op de 4x50 meter vrije slag. Met Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en debutante Valerie van Roon zwom 'Kromo' naar een nieuw wereldrecord: 1.33,91. De mondiale toptijd was met 1.34,24 sinds december 2014 (Doha) al in Nederlandse handen. Zweden eindigde op gepaste afstand als tweede, het brons ging naar Denemarken.

Wachten op privacy instellingen...

Groot succes
Kromowidjojo had donderdag in Kopenhagen al de Europese titel op de 50 meter vlinderslag veroverd. Kort daarna leidde ze de gemengde estafetteploeg ook naar het goud op de 4x50 wissel.

Wachten op privacy instellingen...

De 27-jarige Eindhovense moest twee jaar geleden bij de EK kortebaan in Netanya genoegen nemen met zilver op de 100 vrij, achter Sjöström. Op de kortste afstand, de 50 vrij, waren de rollen toen omgedraaid.

Mislukte Spelen
Na de mislukte Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar Kromowidjojo als titelverdedigster op de 50 en 100 vrij naast de medailles greep, twijfelde ze een tijdje over haar toekomst. De drievoudig olympisch kampioene besloot onder de nieuwe hoofdcoach, Tilburger Marcel Wouda, nog minimaal een jaar door te gaan en kreeg afgelopen zomer bij de WK langebaan in Boedapest de bevestiging dat ze nog altijd tot de wereldtop behoort.

In de schaduw van de dominante Sjöström pakte Kromowidjojo in Boedapest drie zilveren en één bronzen medaille. Kort daarna maakte ze bekend door te gaan tot de volgende Spelen in Tokyo (2020).

LEES OOK: Ranomi Kromowidjojo gaat door met zwemmen tot en met de Olympische Spelen in Tokyo

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.