Video

Thuis bloed zuiveren is de toekomst, het biedt nierpatiënten meer kans op een sociaal leven

15 december 2017 om 19:11
nl
Jan en Rita Jongenotter uit Eindhoven behoren tot de groeiende groep nierpatiënten die thuis hun bloed kunnen zuiveren. Een paar keer per week naar het ziekenhuis voor een urenlange nierdialyse is niet meer nodig. “Dat is erg prettig”, zeggen ze.
Profielfoto van Tonnie Vossen en Frits van Otterdijk
Geschreven door
Tonnie Vossen en Frits van Otterdijk

Jan (63) en Rita (70) kampen beiden al langer met falende nieren. Jan dialyseert sinds twee jaar omdat zijn nieren vanwege cysten helemaal niet meer functioneren. Zijn vrouw Rita dialyseert om dezelfde reden nu vier maanden.

Vitaal Thuis
Tot voor kort moesten ze daarvoor drie tot vier keer naar het ziekenhuis. Maar nu hebben ze hun zolder er helemaal op ingericht. Dat gebeurde met hulp van de organisatie Vitaal Thuis, die nierpatiënten ondersteunt met thuisdialyse.

Kostenbesparend
In heel Nederland kunnen nu driehonderd mensen al thuis dialyseren. Dat is kostenbesparend, omdat veel minder ziekenhuispersoneel nodig is. Zelfs als een dialyseverpleegkundige tijdens de hele behandeling thuis aanwezig is, blijft zo’n dialyse nog goedkoper, stelt Vitaal Thuis. In de toekomst, zo is de verwachting, kunnen mensen als Jan en Rita het zonder verpleegkundige af, mede dankzij een goede training vooraf.

Sociale contacten
Gezonde nieren zuiveren het bloed van allerlei afvalstoffen. Als de nieren heel slecht functioneren, wordt het bloed tijdens een dialyse kunstmatig gezuiverd. Voor nierpatiënten die hiervoor wekelijks naar het ziekenhuis moeten, is dat geen eenvoudige opgave. Het zet de sociale contacten onder druk. Het veelvuldige ziekenhuisbezoek kan een beletsel vormen voor een baan, sporten of andere actieve hobby’s. Dankzij de thuisdialyse zijn Jan en Rita daar nu van verlost.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.