Video

Duizenden Nederlanders weer richting Baarle-Hertog voor 'extra harde knallen en mooie pijlen'

17 december 2017 om 09:39
nl
Tassen en dozen vol vuurwerk, verkeersopstoppingen en uitpuilende vuurwerkwinkels, in België gaan knallers en pijlen ook deze zaterdag als warme broodjes over de toonbank. Zo ook in de Belgische enclaves bij Baarle-Nassau. Veel Nederlanders slaan hun slag daar nu al, terwijl in Nederland de verkoop pas op 28 december start. De gemeente Baarle-Hertog en vuurwerkhandelaren proberen de overlast van de duizenden vuurwerktoeristen te beperken.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

In de winkel van vuurwerkhandelaar Gijs ten Velde is het druk. Al kan het nog veel extremer: "Als het echt heel druk is, staat de rij buiten. Dan is het gekkenhuis." Dat weet ook burgemeester Leo van Tilburg van Baarle-Hertog: "Op drukke dagen komen er denk ik 10.000 mensen hierheen om vuurwerk te kopen, als het er geen 15.000 zijn."

Bijna allemaal Nederlanders
Zo'n 95 procent van de vuurwerkklanten in Baarle-Hertog is Nederlands. Een man uit de omgeving Utrecht was één van de vele vuurwerkliefhebbers die zaterdag afreisden. "Omdat het hier al eerder verkrijgbaar is." Een ander: "Het is extra mooi vuurwerk. Extra harde knallen en mooie pijlen."

De grote belangstelling voor het Belgische vuurwerk heeft een keerzijde. Wildplassen, foutparkeren en rommel op straat, ze zijn er in Baarle-Hertog bekend mee. En dus zijn maatregelen nodig. Vuurwerkhandelaar Ten Velde: "Vanaf de laatste week van het jaar hebben we zelf mensen op straat die het verkeer regelen. We hebben afvalbakken en mobiele toiletten buiten en mensen die bezoekers vertellen waar ze kunnen parkeren."

Honderd auto's fout geparkeerd
En dat is geen overbodige luxe. Burgemeester van Tilborg: "In deze straat alleen stonden vorig jaar meer dan honderd auto's fout geparkeerd. Met als gevolg dat er eigenlijk geen auto meer door kon. Dat willen we natuurlijk vermijden."

Overigens is een permanente oplossing in zicht. Tegen 2019 moeten de verkooppunten van vuurwerk verplaatst zijn naar een industrieterrein en moet er dus een einde komen aan de overlast in het centrum.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.