Video

Rudolph spaart rendieren: 700 met een rode neus

17 december 2017 om 19:00
nl
Rudolph the Red-Nosed Reindeer; in een leeg winkelpand in Veghel staan er rond de zevenhonderd opgesteld. Het rendier met de bekende rode neus staat afgebeeld op stropdassen, mokken en is natuurlijk ook te knuffelen als knuffelbeest. Het is de bizarre, maar o zo leuke, uit de hand gelopen hobby van Rudolph Cornelissen. Eind jaren negentig kocht hij zijn eerste Rudolph op vakantie in Canada, het startsein voor een verzameling die nog steeds groeiende is.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Het winkelend publiek in het centrum van Veghel staat met de neuzen tegen het raam en vergaapt zich aan een enorme hoeveelheid Rudolphs, die Cornelissen tijdelijk mag tentoonstellen in een leeg winkelpand.

“Rudolph is het populairst in Amerika en Canada”, zegt Cornelissen, die dolgraag wil dat het achterliggende verhaal van Rudolph ook hier meer bekendheid krijgt. “Het verhaal van Rudolph werd in 1948 geschreven en is nog zeer actueel.”

Rudolph werd gepest
“Rudolph werd in zijn dorp weggepest omdat hij een rode neus had”, vertelt Cornelissen. “Hij was anders dan andere rendieren, die allemaal een zwarte neus hadden. Hij werd letterlijk weggepest. Maar de Kerstman zag juist de mogelijkheden van Rudolph omdat zijn neus ook licht gaf en de Kerstman de weg kon wijzen. Van verschoppeling werd Rudolph het negende en belangrijkste rendier van de Kerstman.”

Alleen al van het populaire liedje heeft Cornelissen tientallen uitvoeringen op evenveel bijzondere vinyl-lp’s, maar er is meer. “CD’s, oude VHS-videobanden, Rudolphs hoofd op potloden, T-shirts en zelfs flesjes Rudolph ‘Energy Booster’. Het is te veel om op te noemen. Het is ongelofelijk wat er allemaal over Rudolph op de markt is gebracht.”

De Veghelnaar krijgt overigens ook veel cadeau. “Mensen die weten dat ik Rudolphs verzamel brengen altijd wel wat mee als ze in het buitenland zijn geweest.”

'Gaat dat zien'
Het is niet voor het eerst dat Cornelissen zijn bizar leuke verzameling laat zien. “Vroeger was ik altijd aanwezig bij Ravenstein bij Kaarslicht en tegenwoordig mag ik exposeren in een leegstaand winkelpand hier in Veghel.”

De verzameling Rudolph the Red-Nosed rendier is nog een paar weken te bewonderen in het centrum van Veghel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.