Legionellabacterie ontdekt in Boxtel, elf mensen vermoedelijk besmet geraakt

18 december 2017 om 16:16
nl
Bij een bedrijfsafvalwaterzuivering in Boxtel is de legionellabacterie gevonden. Dat meldt de GGD Hart voor Brabant maandag. Vermoedelijk zijn daardoor sinds eind vorig jaar elf mensen besmet geraakt.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Het gaat om het bedrijf HydroBusiness, een dochteronderneming van BrabantWater. De onderneming heeft volgens de GGD inmiddels maatregelen genomen om het risico op verspreiding te voorkomen.

Koeltorens
Dat er zoveel tijd ligt tussen het eerste ziektegeval en het vinden van de legionella-bron, komt door het bijzondere verloop van de besmetting. Volgens Anouk Vaan, woordvoerster van Hart voor Brabant, raakte eind 2016 een 'handjevol mensen' besmet met de legionellabacterie. De GGD deed onderzoek naar voor de hand liggende bronnen zoals koeltorens en andere installaties waar waterverneveling aan de orde is. Maar er werd niets gevonden.

Daarna bleef het rustig, tot juli 2017 opnieuw een handjevol mensen besmet bleek te zijn. "Onderzoek wees uit dat er een verband was tussen beide groepen. We zijn toen verder gaan zoeken en kwamen bij HydroBusiness uit", aldus Vaan.     

Bron
Volgens de gezondheidsorganisatie was HydroBusiness geen voor de hand liggende bron van de besmetting. "Het is een proces waarbij bacteriën afvalwater zuiveren en waardevol biogas produceren. Hierin worden geen duidelijke waterdruppels gevormd. In Nederland zijn nooit eerder legionellapatiënten gemeld als gevolg van dit type bron", aldus de Brabantse GGD.

De mensen die besmet zijn geraakt, hebben allemaal 'een relatie met Boxtel'. Vanwege de privacy kan de woordvoerdster niet zeggen hoe het gaat met de mensen die ziek zijn geworden.  De afgelopen maand ontving de GGD geen nieuwe meldingen uit Boxtel.

Onderzoek
Omdat niet duidelijk is hoe de legionellabesmetting plaats heeft gevonden, voert het RIVM een vervolgonderzoek uit. Dat gebeurt in samenwerking met GGD Hart voor Brabant, HydroBusiness en het streeklab Kennemerland.

Geen van deze partijen wil vooruitlopen op de resultaten, maar als waternevel niet de oorzaak blijkt van de verspreiding van de legionellabacterie, kan dat grote gevolgen hebben voor de landelijke veiligheidsprotocollen. Tot dusver zijn namelijk alleen gevallen bekend waarbij de legionellabacterie zich verspreidt via waternevel. 

Waternevel
Over het algemeen hebben mensen met een goede gezondheid weinig te duchten van de legionellabacterie. Iemand met een verminderde weerstand kan symptomen krijgen als koorts, hoesten en spierpijn, die met antibiotica goed te behandelen zijn. In zeldzame gevallen, bijvoorbeeld als mensen al verzwakt zijn of niet of te laat worden behandeld, kan legionella dodelijk zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.