Vakbonden claimen half miljoen euro van Jumbo

19 december 2017 om 06:30
nl
Vakbonden FNV en CNV eisen van supermarktketen Jumbo in Veghel een schadevergoeding van een half miljoen euro. Het bedrijf zette dit voorjaar uitzendkrachten in om stakende medewerkers van distributiecentra te vervangen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Dit blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden, waar op 10 en 11 april een aantal gevallen van stakingsbreken werd vastgesteld.

Anders DC's
In Woerden ging het om uitzendkrachten van het bedrijf OTTO Work Force, dat ook nog een aparte schadeclaim van de vakbonden kan verwachten. Jumbo heeft daarnaast nog acht andere distributiecentra in Nederland waar ook werd gestaakt. Maar daar deed de Arbeidsinspectie geen onderzoek. De vakbonden vermoeden dat ook in die distributiecentra uitzendkrachten werk overnamen van stakende collega's.

De staking bij de distributiecentra voor een betere cao zorgde begin april niet voor grote problemen in de supermarkten van Jumbo. Lege schappen in aanloop naar Pasen waren er niet of nauwelijks. De acties van de medewerkers gingen eigenlijk als een soort nachtkaars uit. Dit komt volgens de bonden door vals spel van het bedrijf.

Imagoschade
Stakingsbreken is in strijd met de wet, al legt de Arbeidsinspectie nooit boetes op. Jumbo heeft van de vakbonden tot 4 januari de tijd gekregen om de schadeclaim over te maken, anders stappen ze naar de rechter. Met de geëiste half miljoen euro willen de bonden de actiekosten, de uitkeringen uit de stakingskas en de imagoschade compenseren.

Jumbo zegt in een eerste reactie dat het verrast is door de uitkomsten van het onderzoek door de Arbeidsinspectie in Woerden. "In Woerden werken gemiddeld 700 mensen, onder wie 250 uitzendkrachten. De week voor Pasen was een zeer hectische periode. Indien er sprake zou zijn geweest van onregelmatigheden, dan zullen wij dat vanzelfsprekend onderzoeken en bespreken met onze uitzendpartners", aldus het bedrijf in een schriftelijke verklaring.

In reactie op de schadeclaim van de vakbonden ontkent Jumbo Supermarkten met klem dat er in april uitzendkrachten zijn ingezet om stakend personeel te vervangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.