Video

Miljoenen aan bitcoins gered, klanten it-bedrijf 'dolgelukkig'

19 december 2017 om 09:54
nl
Data Recovery Nederland (DRN) in Uden heeft het er maar druk mee. Het repareren van harde schijven omdat er bitcoins op staan. Dit jaar kreeg het bedrijf al vele verzoeken om zoekgewaande bitcoins, digitaal geld, terug te halen. Zo redde het bedrijf onlangs voor een klant honderdvijftig bitcoins. Tegen de huidige koers zijn die ongeveer 2,3 miljoen dollar waard.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

En als het lukt zijn klanten uiteraard ‘dolgelukkig’, zo vertelt Michel Elijzen van het it-bedrijf in het programma Wakker van Omroep Brabant.

Wie bitcoins wil kopen of verkopen heeft daar een zogenoemde ‘wallet’ voor nodig, vergelijkbaar met een bankrekening. Deze wallet kan op een afgeschermde harde schijf staan. Is de harde schijf echter kapot dan kun je niet meer bij je bitcoins en zijn deze dus onbruikbaar geworden.

Het lukt niet altijd
Het lukt echter niet altijd. Soms is een harde schijf te zwaar beschadigd. En dan zijn de bitcoins dus echt weg. Een klant van het bedrijf in Uden raakte zo tweehonderd bitcoins kwijt, zo’n 3 miljoen euro.

De oplossing? "Back-uppen, zodat niet alles op één harde schijf staat", adviseert de it-specialist. Het maakt hem en zijn collega’s overigens niet uit waarom mensen vragen een harde schijf te repareren. "Bitcoins of vakantiefoto’s. Wij doen net zo hard ons best", legt hij uit. Ook vraagt het bedrijf niet meer voor het terughalen van bitcoins dan voor het redden van vakantiefoto's.

Koers torenhoog
De bitcoin was begin dit jaar net geen duizend dollar waard. Inmiddels staat de koers op ongeveer 19.000 dollar. Deze torenhoge koers zorgt voor veel verzoeken aan bedrijven als DRN in Uden om harde schijven te repareren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.