5,5 miljoen euro extra voor Q-koortspatiënten, maar minder geld voor begeleiding - Omroep Brabant

5,5 miljoen euro extra voor Q-koortspatiënten, maar minder geld voor begeleiding

19 december 2017 om 11:59
nl
Het kabinet stelt 5,5 miljoen euro extra beschikbaar als tegemoetkoming voor Q-koortspatiënten. Het totale bedrag dat patiënten krijgen, komt nu op 15,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor patiënten en nabestaanden van mensen die aan Q-koorts zijn overleden.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

Het vorige kabinet zegde al tien miljoen euro toe als tegemoetkoming aan patiënten. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet werd nog eens negen miljoen euro toegezegd voor onder meer advies en begeleiding van patiënten. Met dit laatste bedrag wordt nu geschoven. Daarvan gaat nu 5,5 miljoen direct naar slachtoffers.

Duidelijkheid
Jos van de Sande, die als voormalig directeur van de Brabantse GGD een grote bijdrage leverde aan de bestrijding van Q-koorts, laat dinsdag weten 'blij te zijn met elke ondersteuning'. Eerder was volgens hem niet duidelijk waar het toegezegde geld naartoe zou gaan. Die duidelijkheid is er wat hem betreft nu wel. "Het is fijn dat nu de daad bij het woord wordt gevoegd", zegt hij.

Wat Van de Sande wel mist in de brief van de minister is een uitspraak over de relatie tussen Q-koorts en de intensieve geitenhouderij. "Ik had gehoopt op een uitspraak vanuit Den Haag hierover. Zeker nu in Brabant en Gelderland is besloten tot een stop op geitenhouderijen."

Steun voor Q-support
Stichting Q-support reageert dinsdag enthousiast. "De erkenning dat een deel van de patiënten nog steeds extra aandacht nodig heeft vanwege de problemen die zij ondervinden, is heel belangrijk", zegt directeur Annemieke de Groot. Ze reageert hiermee niet alleen op het toegezegde geld, maar ook op het feit dat het kabinet de Stichting Q-Support nog drie jaar blijft steunen.

De stichting zal verder gaan als Q-support 2.0. Hiervoor wordt de 3,5 miljoen euro die overblijft van de eerder toegezegde 9 miljoen euro gebruikt.  

'Impact enorm'
Het kabinet is zich ervan bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad, zo schrijft de minister in de brief. "Mensen zijn ernstig ziek geworden, ook zijn er sterfgevallen te betreuren. De impact op de naasten is enorm." Daarom komt het kabinet met een tegemoetkoming.

Hoe het geld precies verdeeld gaat worden, wordt in het tweede kwartaal van 2018 bekend. Hierover wordt onder meer overlegd met patiëntenvereniging Q-uestion. Zij reageerde dinsdag niet zo enthousiast op het extra geld. Voorzitter Bert Brunninkhuis noemde de toezegging ‘een pleistertje op een heel grote wonde’.

Uitbraak in 2007
Q-koorts brak in 2007 uit op een geitenboerderij in Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.