Plan om Turkse president Erdogan met raketwerpers te vermoorden, Eindhovense student opgepakt

19 december 2017 om 18:04
nl
De Turks-Nederlandse Burak A. (23) uit Eindhoven zit vast in Griekenland. Hij wordt ervan verdacht dat hij een moordaanslag op de Turkse president Erdogan heeft voorbereid. Dat meldt de Volkskrant. Burak A. staat sinds 14 juli 2017 op een terreurlijst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De man is samen met een Nederlandse handlanger, Anil S. (25) uit Amsterdam, en nog zeven anderen vastgezet. Ze zitten sinds 28 november in de cel. Zowel Anil S. als Burak A. zouden lid zijn van de communistische Turkse organisatie DHKP-C. Hun banktegoeden zijn al sinds de zomer door de Nederlandse overheid bevroren.

Raketwerpers
Het tweetal wilde op 7 december toeslaan tijdens een reis van Erdogan naar Athene. Een Griekse krant zegt op basis van officiële veiligheidsbronnen dat ze de president van twee kanten wilden beschieten met raketwerpers. Ook zouden er volgens het plan molotovcocktails en granaten worden gebruikt.

Burak A. is geboren in Turkije, maar woont in Eindhoven. Zijn familie wl niet op de aanhouding reageren. Dat geldt ook voor zijn school. Hij is student aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. De opleiding laat weten dat de arrestatie 'hun aandacht heeft'. 

Aangemerkt als terroristische organisatie
De Turkse DHKP-C (vrij vertaald als 'Revolutionair Volksbevrijdingsleger'), waarvan de negen arrestanten lid zouden zijn, is een terroristische organisatie met een communistische achtergrond. Zij is tegen het kapitalisme en voor socialisme en heeft in het verleden ook aanslagen gepleegd in Turkije.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.