Straf voor dreigementen Jan B. te laag volgens Boelhouwer: 'Ik denk niet dat hij onder de indruk is'

19 december 2017 om 18:03
nl
Burgemeester Jan Boelhouwer van gemeente Gilze en Rijen vindt de straf voor wapenhandelaar Jan B. veel te laag. B. kreeg één maand voorwaardelijke celstraf vanwege bedreiging van Boelhouwer. Volgens de burgemeester schrikt dat de crimineel totaal niet af. "Ik vind dat hij er makkelijk mee wegkomt."
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

“Van de rechter had ik meer verwacht”, zegt burgemeester Jan Boelhouwer. De rechtbank in Breda veroordeelde Jan B. (69) dinsdag tot een voorwaardelijke celstraf van één maand.

“Ik had gedacht dat de rechtbank een ernstige bedreiging zwaarder zou bestraffen. Ik geloof niet dat deze crimineel hiervan onder de indruk is. Ik ben verbaasd.”

LEES OOK: Wapenhandelaar Jan B. bedreigde burgemeester en politieman en moet daarom oude straf uitzitten

Wapen achter de rug
In maart 2015 ging het mis op het erf van Jan B. in Hulten. Een agent en een ambtenaar kwamen poolshoogte nemen. Jan B. zou met een asbestdak staan te knoeien. Hij was niet gediend van de controle en deed net alsof hij een pistool achter zijn rug verborgen hield. De agent legde zijn hand op zijn dienstwapen omdat hij verwachtte dat er echt geschoten zou worden.

Volgens de rechtbank in Breda is duidelijk geworden dat de drie betrokkenen zich bedreigd voelden.

Wapenhandelaar van het zuiden
Jan B. wordt vaak aangeduid als de 'wapenhandelaar van het zuiden'. Begin 2017 is hij veroordeeld voor wapenhandel, wapenbezit en het verstoppen van een lijk.

Tegen Jan B. was in eerste instantie drie maanden cel geëist. Dat is uiteindelijk één maand voorwaardelijke celstraf geworden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.