Oranje Leeuwinnen sportploeg van het jaar, voetbalvrouwen bekroond op Sportgala

20 december 2017 om 07:51 • Aangepast 20 november 2020 om 19:39
nl
De Oranje Leeuwinnen met een aantal Brabantse voetbalsters in de gelederen, werden op het sportgala in Amsterdam gekozen tot sportploeg van het jaar. Harrie Lavreysen werd uitgeroepen tot talent van het jaar. De baanwielrenner uit Luyksgestel ontving de Young Talent Award.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Lavreysen (20) pakte bij de WK in Hongkong het zilver op de teamsprint met Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland. Individueel haalde hij zilver op de sprint.

Wachten op privacy instellingen...

Het NOSlNOC*NSF Sportgala 2017 kende geen echte verrassingen. Na het behalen van de Europese titel afgelopen zomer was het dameselftal van Oranje de gedoodverfde favoriet voor sportploeg van het jaar. Ze kwamen dan ook als winnaars uit de envelop. Zij kregen de onderscheiding uitgereikt door kickbokser Rico Verhoeven uit Bergen op Zoom.

Wachten op privacy instellingen...

Populariteit
Daniëlle van de Donk, Kika van Es, Jackie Groenen en Angela Christ behoorden tot de 23 Oranje Leeuwinnen die dit jaar een droom uit lieten komen. De Brabantse voetbalsters waren er mede verantwoordelijk voor dat het damesvoetbal een ongekende populariteit heeft bereikt.

[tweet:
Bondsridders
Als dankbetuiging werden de Oranje vrouwen eerder op de dag door de Nederlandse voetbalbond KNVB benoemd tot Bondsridders. Zij kregen de allerhoogste onderscheiding uit handen van bondsvoorzitter Michael van Praag.

LEES OOK: Oranje Leeuwinnen in jurken van Addy van den Krommenacker op Sportgala

Wachten op privacy instellingen...


Dumoulin
Beste sportman van het jaar is Tom Dumoulin die de ronde van Italië op zijn naam schreef. De 27-jarige Limburger werd verkozen boven autocoureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer. Het was 37 jaar geleden dat een Nederlandse wielrenner weer eens een grote ronde wist te winnen. Joop Zoetemelk ging hem in 1980 voor met winst in de Tour de France. 

Schippers
De titel voor beste sportvrouw van 2017 ging naar de atlete Daphne Schippers. Zij won goud op de 200 meter sprint tijdens het WK atkletiek in Londen. Op de honderd meter sprint pakte ze ook nog brons. Het was voor Schippers de tweede keer dat ze werd uitgeroepen Nederlands beste sportvrouw. Ze kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit handen van voetbaltrainer Ronald Koeman. Schippers won de verkiezing van de andere twee genomineerden: zeilster Marit Bouwmeester en wielrenster Anna van der Breggen. 

De reacties van de prijswinnaars zijn hier te bekijken.

Stemming
De uitslag kwam tot stand na een stemming vlak voor de rechtstreekse tv-uitzending van het Sportgala. Daarbij brengen de aanwezige sporters hun stem uit op andere sporters, zoals de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen een stem uit.

Nominaties
Eerder was er enige ophef over het feit dat darter Michael van Gerwen niet was genomineerd ondanks zijn geweldige prestaties dit jaar. Hetzelfde geldt voor andere Brabantse kanonnen zoals motorcrosser Jeffrey Herlings, kickbokser Rico Verhoeven en veldrijder Mathieu van der Poel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.