Oirschot zegt nee tegen megastal met 16.000 varkens

19 december 2017 om 22:36
nl
Er komt geen megastal met 16.000 varkens bij natuurgebied Kampina. Het college van B en W van de gemeente Oirschot heeft dit dinsdag besloten. De huidige vergunning wordt ingetrokken en de nieuwe aanvraag van de ondernemer wordt ook afgewezen.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De Boxtelse veehouder Van Hal kreeg vijf jaar geleden een vergunning voor een stal met 20.000 varkens. Die vergunning gebruikte hij alleen niet. Hij vroeg daarna wel toestemming voor een megastal met minder varkens, 16.000 stuks.

SP-wethouder Frans van Hoof geeft bij het Brabants Dagblad aan dat de gemeente lang heeft lopen wikken en wegen, maar dat het intrekken van de vergunningen te verantwoorden is. “We kiezen nu nadrukkelijk voor deze boodschap: dit soort grootschalige ontwikkelingen willen we niet. We zullen zien hoe de ondernemer daarmee omgaat.”

Veel tegenstanders
Veel inwoners en natuurliefhebbers zagen een megastal vlakbij het beschermde natuurgebied niet zitten. De Brabantse Milieu Federatie (BMF) en de Vereniging Natuurmonumenten riepen de gemeente op het plan te blokkeren.

LEES OOK: Tegenstanders van megastal in Oirschot krijgen steun van provinciale PvdA

Zij zijn erg blij dat het college nu heeft besloten de stal niet toe te staan. “Hiermee geeft het college een duidelijk signaal af, namelijk dat zij het meent met de bescherming van de kwetsbare en beschermde natuur van de Kampina”, zegt Toon Loonen, gebiedsmanager Midden-Brabant van Natuurmonumenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.