Vegan Streaker veroorzaakte een file op de A59: 'Mensen boos? Dieren hebben ook stress'

20 december 2017 om 07:51
Foto: FPMB / Marvin Doreleijers
Foto: FPMB / Marvin Doreleijers
"Of mensen boos zijn om mijn acties? Dieren hebben ook stress", vertelt dierenactivist Peter Janssen dinsdagavond voor de camera van actualiteitenprogramma Brandpunt. In de uitzending was onder meer te zien hoe de 'Vegan Streaker' uit Vught konijnen steelt uit een fokkerij en opzettelijk een file op de snelweg veroorzaakt.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Dierenredder of extremist? Die vraag wordt gesteld door het team van Brandpunt. Wie de reportage bekijkt, zal wellicht beide omschrijvingen goedkeuren. Zo gaat Janssen met zijn  kompanen onder begeleiding van een camerateam in het holst van de nacht naar drie fokkerijen om konijnen te stelen. Hij neemt in totaal 70 dieren mee en vangt die tijdelijk op in een gehuurd vakantiehuisje. Hij heeft het gezellig gemaakt, op de vloer ligt stro voor de flaporen.

Schaars gekleed
Maar niet alle acties verlopen heimelijk. Het gaat de Vegan Streaker ook om zoveel mogelijk aandacht te trekken voor het dierenleed in de wereld. Halfnaakt stuift hij stierenarena's op, zwemt rond in het dolfinarium of roept vanuit het autoraam leuzen met een megafoon. Kortom, echte grenzen kent hij niet. Een voorwaarde is er wel: alle protesten en acties moeten vreedzaam zijn.

Boeren
In Brandpunt mag Maarten Leseman van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) een tegengeluid laten horen. Volgens hem is er onder konijnenfokkers en boeren veel spanning en verdriet door de acties van Janssens stichting Konijn in Nood. "Het kan gewoon niet. Dit is diefstal. De acties veroorzaken een collectief trauma", aldus Leseman.

LEES OOK: Konijnenhouder is Vegan Streaker zat en doet aangifte

Boetes
Janssen heeft door de jaren heen veel klappen gekregen van boze omstanders. Maar dat schrikt hem niet af. Ook boetes en celstraffen weerhouden de actievoerder niet. Dankzij donaties weet hij geld- en gevangenisstraffen af te kopen. De acties leveren resultaat op, zegt hij. "De konijnenfokkerij is een kleine sector. In het jaar 2000 waren er nog 200 bedrijven, inmiddels zijn dat er nog 40. En zolang er dierenleed bestaat, gaan we gewoon door", klinkt het strijdlustig.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...