Geen megastal met 16.000 varkens, Natuurmonumenten noemt besluit 'dapper en moedig'

20 december 2017 om 11:04
nl
Een vroeg kerstcadeautje voor de natuur en omwonenden van natuurgebied Kampina. Zo ziet Natuurmonumenten het besluit van de gemeente Oirschot om een megastal met 16.000 varkens bij de Kampina niet toe te staan. "Een dapper en moedig besluit. Fantastisch nieuws", zegt Toon Loonen, gebiedmanager Midden-Brabant van Natuurmonumenten, woensdagochtend in het programma Wakker van Omroep Brabant.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"Elke toename van stikstofuitstoot tegen Kampina aan kunnen we niet hebben", geeft hij aan. "De belasting is al veel te groot." De megastal aan de Logtsebaan in Spoordonk zou volgens hem ‘een verslechtering van de situatie zijn’.

Of de kous met het besluit van de gemeente Oirschot af is, waagt Loonen te betwijfelen. "De boer zal proberen de rechten die hij heeft te gelde te maken", denkt hij. De gemeente zal er dus nog niet klaar mee zijn, zo verwacht hij. Hij noemt het besluit daarom ‘dapper en moedig’.

'Vergunning niet langer houdbaar'
"We zijn als Natuurmonumenten natuurlijk niet betrokken geweest bij de besluitvorming van de gemeente", gaat hij verder. "Maar we hebben wel benadrukt dat de vergunning niet langer houdbaar was."

De Boxtelse veehouder Van Hal kreeg vijf jaar geleden een vergunning voor een stal met 20.000 varkens. Die vergunning gebruikte hij alleen niet. Hij vroeg daarna wel toestemming voor een megastal met minder varkens, 16.000 stuks.

Het belang van de natuur
Met het besluit van de gemeente Oirschot om de bestaande vergunningen van de boer in te trekken en de nieuwe aanvraag van de ondernemer af te wijzen, is wat Natuurmonumenten betreft het belang van de natuur dan ook ‘goed gediend’. En ook voor de omwonenden van de Kampina noemt Loonen het een ‘goed besluit’.

LEES OOK: Thomas Verhagen teleurgesteld na afblazen megastal voor 18.000 varkens: 'Tien jaar overleg is nutteloos geweest'

Reactie wethouder
SP-wethouder Frans van Hoof geeft bij het Brabants Dagblad aan dat de gemeente lang heeft lopen wikken en wegen, maar dat het intrekken van de vergunningen te verantwoorden is. “We kiezen nu nadrukkelijk voor deze boodschap: dit soort grootschalige ontwikkelingen willen we niet. We zullen zien hoe de ondernemer daarmee omgaat.”

Woensdagochtend wilde hij het besluit tegenover Omroep Brabant niet toelichten. Het is de tweede keer in korte tijd dat plannen voor in megastal in onze provincie worden afgeblazen. Half december besloot de gemeenteraad van Meierijstad plannen voor de bouw van een megastal voor 18.000 varkens in Nijnsel definitief af te keuren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.