Video

Dieren steken via vernieuwd ecoduct met vlasvezel de A58 bij Bergen op Zoom over

20 december 2017 om 17:16
nl
Het eerste viaduct ter wereld waarvoor vlasvezel is gebruikt ligt over de A58 tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. De zijpanelen van het Zoomlandviaduct zijn van dit materiaal gemaakt. Het vlasvezel, afkomstig van de vlasplant, is versterkt met biohars. Het ontwerp van het ecoduct verwijst naar de Brabantse Wal, het natuurgebied tussen Brabant en Zeeland.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Het viaduct is onderdeel van de Route van de Turf, een toeristisch fietspad van Bergen op Zoom naar Roosendaal. Wilde dieren gebruiken het om van de Brabantse Wal naar de bossen in het noorden te gaan en omgekeerd. 

Wildpassage met zand uit de bossen
"We hebben de smalle strook voor de wildpassage verbreed en ingericht met zand en hout uit de bossen in de buurt", zegt stedebouwkundige Ward Vansteelandt. "Door het talud wat flauwer te maken, denken we dat de dieren het gemakkelijker kunnen vinden."

Vansteelandt is enthousiast over het vernieuwde ecoduct. "Het oude viaduct was constructief nog goed, maar dringend toe aan renovatie. Het is volledig ontmanteld, de vangrails en houten schermen zijn weggehaald. Daarna kreeg het nieuw asfalt en een bredere wildstrook."

Duingebied overgroeid met bos
De nieuwe zijpanelen stellen een duingebied voor, overgroeid met bos. De kunststof profielen zijn gemaakt van biobased materiaal dat speciaal hiervoor is ontwikkeld.

"Ik ben heel benieuwd hoe het zich op lange termijn zal houden. Het is natuurlijk wel in het lab getest, maar nooit voor een langere periode." Vansteelandt verzekert dat het viaduct veilig is voor het verkeer op de A58 dat eronderdoor loopt.

Omdat het ecoduct op de grens ligt van het natuurgebied Natura 2000, noemt Vansteelandt het de 'Poort naar de Brabantse Wal'. Donderdag wordt het door gedeputeerde Johan van den Hout geopend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.