Verbod op motorclub Bandidos sterkt burgemeesters in strijd tegen motorbendes in Brabant

20 december 2017 om 18:43
Het OM wil Satudarah verbiden (foto: ANP)
Het OM wil Satudarah verbiden (foto: ANP)
Het sterkt Brabantse burgemeesters dat motorclub Bandidos is verboden in hun strijd tegen motorbendes in de provincie. Ze hebben goede hoop dat de rechter hetzelfde gaat doen met clubs als Satudarah en No Surrender, die diverse afdelingen in Brabant hebben.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Dit is een opsteker”, vindt burgemeester Jacques Niederer van de gemeente Roosendaal. Hij is ook de voorzitter van een taskforce tegen criminele motorbendes in West-Brabant en Zeeland. “Dit vonnis is een belangrijke mijlpaal in de gezamenlijke aanpak tegen motorbendes.”

“Wat op dit moment voor Bandidos geldt, zal in de toekomst ook gelden voor andere criminele motorbendes zoals No Surrender en Satudarah”, zegt hij. “Het zijn ‘outlaws’ die denken dat ze alles mogen omdat ze bij een club horen. Ze denken dat de regels niet voor hen gelden. Ze veroorloven zich een bepaalde wetteloosheid, onaantastbaarheid.”

'Kijken naar de volgende'
De Tilburgse burgervader Theo Weterings sluit zich hierbij aan. “Met deze uitspraak is het nu zaak om te kijken welke concrete clubs we als volgende bij de rechter gaan brengen. Er ligt al een verzoek bij de rechtbank Den Haag voor Satudarah. We kijken ook naar de volgende."

LEES OOK: Verbod op motorclub Bandidos is slechts 'tussentijdse tegenslag' voor Satudarah

De rechtbank in Utrecht besloot woensdag dat Bandidos wordt verboden. Volgens de rechter ‘pleegt en stimuleert’ de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. Burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda spreekt van een ‘grote stap in het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit’.

'We gaan door'
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt het een ‘hele goede uitspraak’. Hij waarschuwt dat soortgelijke motorclubs ook aangepakt gaan worden. “Ik ga niet vertellen wie er nu aan de beurt zijn, maar ik kan u wel verzekeren: we gaan door.''
 
“Het is goed dat we laten zien dat 'outlaw' motorbendes geen vrij spel hebben'', zegt hij. Volgens hem is het vonnis dus ook voor burgers in het zuiden een opsteker.

Wachten op privacy instellingen...