Jammer maar helaas: we krijgen geen witte, maar een grijze kerst

21 december 2017 om 12:29
nl
Mocht je ergens ver weg nog de hoop hebben op een witte kerst dan moeten we je teleurstellen. De zachte, vochtige lucht die momenteel ons weer bepaalt, zal dit ook tijdens de kerstdagen doen. Weervrouw Margot Ribberink van MeteoGroup verwacht dan ook een temperatuur van zo’n 8 à 9 graden op Eerste Kerstdag. Verder typeert ze de komende kerstdagen als ‘grijs en bewolkt’.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

We moeten wat Ribberink betreft dus echt zelf voor de gezelligheid zorgen tijdens de kerstdagen. Want van het grijze weer moeten we het niet hebben.

Ondanks het grijze weer raadt Ribberink iedereen aan niet binnen te blijven zitten onder de kerstboom, maar er juist ook even op uit te gaan. Volgens haar de beste remedie tegen een winterdepressie.

Denk aan je biologische klok
"Buiten pik je, zelfs op een grijze dag, nog altijd meer zonlicht op dan wanneer je binnen blijft zitten", legt de weervrouw uit. "En juist dat zonlicht stuurt je biologische klok weer aan."

Op Tweede Kerstdag ligt de temperatuur waarschijnlijk nog een graadje hoger dan op Eerste Kerstdag. En ook lukt het de zon wellicht iets beter door het grijze wolkendek te prikken. Ook dan moet je volgens Ribberink dus zeker even naar buiten, al is het maar een halfuurtje.

Met een gerust hart de weg op
Waar we de donderdag en de komende dagen nog wat last kunnen hebben van mist, is dat 25 en 26 december niet het geval. Het gaat die dagen namelijk wat meer waaien. En van gladheid is met temperaturen die ver boven nul liggen vanzelfsprekend ook geen sprake.

Iedereen kan dus met een gerust hart op bezoek bij vrienden en familie. "Gladheid en slecht zicht kunnen wat dat betreft geen problemen opleveren op de weg", verwacht Ribberink.

Laatste witte kerst: 2010
Dat er ook dit jaar geen sprake zal zijn van een witte kerst, is overigens niet bijzonder. De laatste keer was in 2010 toen er een flink pak sneeuw lag. Sinds 1901 is er volgens de strenge regels van het KNMI, maar acht keer echt sprake geweest van een witte kerst.

De andere ‘kersten’ (met dit jaar erbij 110) waren volgens MeteoGroup groen of in het beste geval gedeeltelijk wit. Dat betekent één van de twee dagen wit of sneeuw in een deel van het land.

Explosie van licht
Een gemiddelde kerst in Brabant is volgens MeteoGroup dan ook het best te typeren als zacht, regenachtig, windrijk en wat de bewolking betreft vooral grijs.

Gelukkig weten wij Brabanders wel hoe we het toch gezellig moeten maken. Kijk alleen maar eens naar de vele, uitbundig versierde kersthuizen die onze provincie sieren. Een explosie van licht in deze grijze dagen!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.