Video

Natuurorganisaties blij met uitspraak over opruimkosten van drugsafval

21 december 2017 om 15:17
nl
Drugsafval dat gedumpt wordt op jouw stuk grond en vervolgens duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s betalen voor het opruimen daarvan. Het is nogal een probleem voor grondeigenaren en natuurorganisaties. Maar een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch zou daar zomaar verandering in kunnen brengen. Grondbezitters uit Nuenen hoeven niet te betalen omdat de rechter het niet redelijk vond.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“De uitspraak zou een deur voor ons kunnen openen”, zegt Ernst-Jan van Haaften. Hij is adjunct-directeur van Brabants Landschap. “In principe is er gezegd dat het niet terecht is om de kosten door te berekenen op iemand die er helemaal geen schuld aan heeft.”

'Interessante uitspraak'
Staatsbosbeheer vindt het ook een interessante uitspraak. “Bij toekomstige dumpingen gaan we kijken of ook wij er gebruik van kunnen maken, want de toekomst zal moeten uitwijzen hoe breed deze uitspraak door andere rechters geïnterpreteerd wordt”, laat woordvoerder Marcel van Dun weten.

LEES OOK: Voor het opruimen van drugsafval willen grondeigenaren in Brabant bijna vier ton

De opruimkosten kunnen volgens Van Haaften oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarvan wordt de helft vergoed door het Rijk via een subsidie. Maar de rest betalen grondbezitters dus wel zelf.

De rechtbank in Den Bosch besliste woensdag dat de eigenaren van een weiland aan het Achterbos in Nuenen niet opdraaien voor de kosten van het opruimen van gedumpt drugsafval op hun terrein. Er werd twee keer drugsafval, dat in brand was gestoken, achtergelaten op het stuk grond.

Niet op de hoogte
De gemeente liet het meteen opruimen door een bedrijf, maar stelde de eigenaren niet op de hoogte. Wel wilde ze de kosten van de ruiming, 26.000 euro, op Henk, zijn zus en moeder verhalen. Hij had het weiland van zijn vader geërfd.

LEES OOK: Opruimen van gedumpt drugsafval: eigenaren van weiland in Nuenen draaien niet op voor kosten

Beide natuurorganisaties hangen nog niet meteen de vlag uit na de uitspraak, omdat er bij de zaak in Nuenen wel sprake was van een aantal specifieke kenmerken. Zo ging het om een particuliere eigenaar, terwijl Brabants Landschap en Staatsbosbeheer dit natuurlijk niet zijn. Ook heeft de gemeente in dit geval een opruimbedrijf geregeld. Als de natuurorganisaties te maken hebben met dumpingen, schakelen ze zelf een bedrijf in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.