'Veel cellen van de extra beveiligde gevangenis in Vught staan jaar in jaar uit leeg'

22 december 2017 om 06:38
nl
De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught staat al jaren voor een groot deel leeg. Op vragen van de NOS antwoordt het ministerie van Justitie en Veiligheid dat van de achttien plaatsen in Vught er dit jaar gemiddeld vier bezet zijn. In de jaren daarvoor was dat gemiddelde achtereenvolgens zes, zes, acht en vier.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De EBI is bedoeld voor gevangenen met een extreem vluchtrisico en kent de zwaarste vorm van beveiliging. In zijn huidige vorm bestaat de EBI sinds 1997. Het gebouw telt in totaal achttien plaatsen voor gedetineerden. Die zijn verdeeld over drie afdelingen met elk maximaal zes plaatsen. Onder de mensen die nu in Vught zitten, is Willem Holleeder. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks moorden.

'EBI blijft hard nodig'
Volgens justitie betekent de huidige geringe bezetting niet dat alle gevangenen op één afdeling kunnen verblijven. Dat kan om allerlei redenen juist niet mogelijk zijn.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming zegt in een reactie aan de NOS dat de EBI hard nodig blijft en dat de inrichting helpt om ontsnappingen te voorkomen. "Naar de EBI gaan alleen de allerzwaarste criminelen."

'Niet iedere crimineel in EBI zetten'
Dekker vindt het geen doel op zich om alle plaatsen te bezetten. Volgens hem moet goed gekeken worden of iemand echt een gevaar vormt. "Als het er vier zijn, zitten er vier en als het er acht zijn, zitten er acht."

De minister benadrukt dat je niet iedere crimineel in de EBI kunt zetten. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de behandeling er zwaarder is dan in andere gevangenissen en dat er strengere bezoekregels zijn.

LEES OOK: Beveiliging EBI in Vught faalt: gevangene was tralies al aan het doorzagen

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.