Boete van 100.000 euro voor Ecoson vanwege nalatigheid - Omroep Brabant

Boete van 100.000 euro voor Ecoson vanwege nalatigheid

22 december 2017 om 14:52
nl
Ecoson uit Son en Breugel moet een boete van 100.000 euro betalen, omdat het bedrijf er niet alles aan heeft gedaan om een ongeluk te voorkomen. Het dak van een navergister schoot los in november 2015 waardoor er een grote hoeveelheid biogas vrijkwam. Ook meldde de biovergister een brand niet op tijd.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Het bedrijf zet dode lichamen van dieren en andere materialen om in groen gas. Door die werkzaamheden valt het bedrijf onder de zwaarste categorie risicobedrijven waarbij altijd een dreigend gevaar is voor zware ongevallen.

Te veel schuim
De biovergister nam volgens de rechtbank alleen niet de nodige maatregelen om die ongevallen te voorkomen. Toen de druk in een navergister door te veel schuim te groot werd, bleek het bedrijf niet voldoende antischuim te hebben om dit tegen te gaan. Hierdoor liet het dak los en kwam er biogas vrij.

Bij Ecoson is in mei 2015 ook een brand geweest. Het bedrijf meldde dit echter niet op tijd. De rechtbank ziet dit als ernstige nalatigheid. Aan de vergunning die het bedrijf heeft, zijn voorwaarden verbonden om gevaar voor mens en milieu te voorkomen en de veiligheid van werknemers te waarborgen.

Schade beperkt
In het voordeel van het bedrijf weegt mee dat de schade beperkt is gebleven. Volgens rapportages is bij het voorval geen persoonlijke schade of schade aan het milieu opgetreden. De biovergister heeft daarnaast de nodige maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

LEES OOK: Geen gewonden bij ontsnapping biogas, Ecoson neemt indien nodig nieuwe maatregelen

Op hetzelfde terrein zit een bedrijf dat kadavers verwerkt, Rendac. Dit bedrijf had volgens het Openbaar Ministerie ook schuld aan het incident waar het biogas vrijkwam. Maar de rechtbank spreekt dit bedrijf vrij van betrokkenheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.