Dit zijn de beste Brabantse sporters van 2017 (volgens ons)

25 december 2017 om 10:30
nl
Het sportjaar 2017 zit er bijna op. Wie blonken er afgelopen jaar uit? Omroep Brabant heeft in vier categorieën een winnaar gekozen: de beste Brabantse sportman, sportvrouw en sportploeg. En wellicht de belangrijkste categorie: wat is het Brabantse sportmoment van 2017?
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Beste sportman: Michael van Gerwen
In 2016 won Michael van Gerwen een recordaantal toernooien. Dit jaar kwam Mighty Mike niet tot zoveel zeges. Toch had hij de dartssport voor een groot deel in zijn greep, met als absoluut hoogtepunt de WK-winst in januari.

Van Gerwen won de finale met 7-3 van Gary Anderson, hij gooide de wedstrijd uit met een bullseye. Na afloop was de topdarter uit Vlijmen emotioneel. "Kippenvel overal. Ik voel me ook een beetje sloom. Ik heb hier heel het jaar heel hard voor gevochten. Ik heb er ook veel voor moeten laten en veel voor moeten doen. Heel veel mensen hebben dat niet in de gaten. Toch heb ik het voor elkaar weten te boksen om wereldkampioen te worden. Ik ben ontzettend trots op mezelf dat ik dit heb weten te doen."

[youtube:https://youtu.be/WQtuuYfXfxs]

Sportjournalist Joost van Erp van Omroep Brabant stemde op Van Gerwen. "Hij werd wereldkampioen en won de Premier League. Hij toonde verder zo'n beetje het hele jaar aan dat er met hem niet te sollen is. Met afstand de beste darter van de wereld. Domineert zijn sport al een paar jaar. Dat doet hij op zo’n manier dat hij veel respect afdwingt."

Eervolle vermelding in deze categorie: Harrie Lavreysen

Beste sportvrouw: Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo maakte dit jaar op meerdere momenten indruk. Op het WK langebaan pakte ze een bronzen plak en drie keer zilver. Tijdens het EK kortebaan, half december, won ze maar liefst vijf gouden plakken. Tijdens de wereldbekerwedstijden vocht ze meerdere mooie gevechten uit met rivaal Sarah Sjöström.

Een mooie strijd was er in augustus op de 50 meter vrije slag. Op 2 augustus pakte Sjöstrom het wereldrecord van Kromowidjojo af. De Zweedse zwom 23,10, ruim onder de 23,24 die 'Kromo' in 2013 in Eindhoven neerzette. Lang bleef het wereldrecord niet staan. Kromowidjojo zwom vijf dagen later een nieuw record. In Berlijn werd ze de eerste vrouw die onder de 23 seconden zwemt. Ze tikte aan in 22,93.

[youtube:https://youtu.be/b2ftDIZ3Dp0]

"Op de valreep nog even vijf keer goud op de EK kortebaan doet haar dit jaar net boven het maaiveld uitsteken", zegt journalist Eric Hesen over de zwemster uit Eindhoven. Hans Janssen, eveneens journalist, noemt Kromowidjojo een 'topsporter pur sang'. "Een toonbeeld van een topatlete. Ook gezien de eisen die aan zwemmers worden gesteld en de tijd en energie die ze in hun sport steken."

Eervolle vermelding in deze categorie: Ireen Wüst

Beste sportploeg: HC Den Bosch Dames
De verkiezing voor beste sportploeg was geen spannende, bijna unaniem werd er gestemd op de dames van HC Den Bosch. De ploeg presteert al enorm lang op een hoog niveau en wint bijna ieder jaar het landskampioenschap. De hockeysters bleven het hele jaar ongeslagen, net als in 2016 werd er geen enkele officiële wedstrijd verloren.

[youtube:https://youtu.be/Y_v5KlZELfw]

Sportverslaggever Paul Post stemde op de dames van HC Den Bosch. "Ze presteren al zo lang dat ze inmiddels wel een oeuvreprijs verdienen. In de beste hockeycompetitie ter wereld achttien keer in twintig jaar landskampioen. Een karrevracht aan Europacups en al decennialang opleider en scout van tophockeysters die Nederland aan olympisch goud en wereldtitels hielpen."

Eervolle vermelding in deze categorie: NAC

Sportmoment van het jaar: NAC promoveert naar eredivisie, de club en supporters vieren dat uitbundig
Voor de club NAC en de stad Breda was de promotie in mei van groot belang. De ontlading na het laatste fluitsignaal was groot, het feest en de huldigingen die volgden indrukwekkend.

[youtube:https://youtu.be/afc4XKFZPPc]

Sportverslaggever Ronald Sträter stemde op NAC. "De wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion was hét moment, samen met de promotie. NAC had het heel zwaar tegen NEC, het publiek droeg de ploeg naar het einde. Dat was heel bijzonder. NAC draaide een slecht seizoen, maar er ontstond wel iets in Breda. Echt heel bijzonder."

Ook Maarten van den Hoven, presentator van het programma Sportlunch, koos voor de promotie van NAC. "Misschien sportief niet de grootste prestatie van dit jaar, maar wat een feest! De parkeerplaats naast het stadion trilde bijna van zijn plaats af. De beelden van die duizenden supporters waren indrukwekkend. Een dag later werd het in het centrum nog eens dunnetjes overgedaan."

Eervolle vermelding in deze categorie: Michael van Gerwen pakt de wereldtitel

STEM! Ben je het eens met onze keuze voor NAC? Of vind je dat Van Gerwen eigenlijk de winnaar van het sportmoment had moeten zijn? Stem mee via onze Facebookpagina!

[facebook:https://www.facebook.com/omroepbrabant/videos/1859027164121109/]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.