Stuifmail zaterdag 23 december: mottenplant, goudgeel draadwatje, echt judasoor, bosuil en kerkuil
Nachtvlinder vast aan bloem mottenplant
Nog een keer kom ik terug op de zaadbal van de mottenplant, want Tiny Swinkels heeft er voor mij een achtergelaten in de studio van Omroep Brabant. Daarnaast heb ik een foto ontvangen van Hans Overes waarop duidelijk is te zien dat de mottenplant een vlinder heeft gevangen aan de roltong. Als je op deze link de naam araujia sericifera invult, zie je daar inderdaad een nachtvlinder en de lange roltong. Met deze gegevens sluit ik dit onderwerp helemaal af.
Goudgeel draadwatje
Op de foto die Catrien te Loo instuurde, zie je een gelige massa op wat verdorde sprieten gras. Voor mij is het duidelijk dat het dan gaat om een slijmzwam, zoals bijvoorbeeld heksenboter. Eerst dacht ik dat het die ook was - want heksenboter is ook geel - maar nu denk ik toch dat dit het goudgeel draadwatje is. Heksenboter komt namelijk voor op dood hout en dat is er hier niet. Het goudgeel draadwatje is dus een slijmzwam. Voorheen werd deze groep organismen ingedeeld in de orde van schimmels of zwammen en dat op morfologische kenmerken. Dankzij onderzoek met behulp van DNA werd echter aangetoond dat slijmzwammen duidelijk geen schimmels of zwammen zijn. Het zijn eerder dieren - omdat ze zich voortbewegen - dan dat het zwammen zijn. Daarom woorden slijmzwammen tegenwoordig tot een apart rijk gerekend, net zoals het dierenrijk of het plantenrijk.
Bosuil en kerkuil
'Buuf' Adeline Besselink vraagt zich af of de bosuilen al aan het broeden zijn, want ze hoorde ze weer roepen. Broeden doen ze nog niet, maar ze zijn wel al volop met hun territoria bezig. In januari beginnen de bosuilen al met het bouwen van nesten in holtes of kasten. Eind januari of begin februari begint het broedseizoen voor hen. Kerkuilen daarentegen broeden het hele jaar door, mits er genoeg muizen zijn.
Echt judasoor
Op de foto van Ineke Doorn zie je een echt judasoor. Deze zwam zie je het meest op vlierstruiken, maar ze kunnen ook op andere loofbomen of –struiken gevonden worden. Dus ook op seringenbomen. Echte judasoren kunnen parasitair zijn op levende bomen of struiken en dan veroorzaken ze het bekende witrot. Daarna blijven ze vaak zitten en worden dan een saprofyt. Dit komt overigens vaker voor bij zwammen. De naam judasoor is afkomstig uit het Bijbelse verhaal rond Jezus' verrader Judas. Die Judas heeft zich vermoedelijk verhangen aan vlier, nadat hij Jezus verraden had. Zijn bloeddruppels die op de takken vielen zouden veranderd zijn in roodbruine zwammen. Apart dat je aan een vlier jezelf kunt verhangen, dat moet dan wel een hele sterke zijn. Hoe dan ook, als je naar de binnenkant van de zwam kijkt - tegen het licht in - dan lijkt deze echt op een oor met zelfs een dooradering.
Dode volwassen vrouwelijke sperwer
Op de foto van Eveline Hoedemaeker zie je een dode roofvogel. Aan de gestreepte staartveren en de lichtbruine buik met vlekken kan ik zien dat het gaat om een volwassen vrouwtjessperwer. Vermoedelijk is ze tegen een raam gevlogen bij het achtervolgen van een prooi. Ramen zijn nog steeds erg gevaarlijk voor sperwers, zeker bij een achtervolging. Afplakken in zo’n geval is geen overbodige luxe.
Sperwer met meesje
Eten of gegeten worden. Dat is het motto in de natuur. Herman Schellekens filmde een sperwer die zich te goed doet aan eem meesje.
[YouTube:https://youtu.be/wIZ63JmyQ2Q]
Natuurvriendelijke oevers goed voor soortenrijkdom oeverplanten
Begin dit jaar hebben FLORON en RAVON, in samenwerking met zes waterschappen en twee provincies, het initiatief genomen voor een grootschalig, driejarig onderzoek naar de ecologische meerwaarde van natuurvriendelijke oevers. Begin deze maand waren alle partijen te gast bij de provincie Gelderland om de eerste resultaten van dit onderzoek te bespreken.
Meer aandacht nodig voor Brabantse beekdalen bij verbreding A58
Brabantse natuur- en milieuorganisaties vragen de minister en de provincie om bij de verbreding van de A58 voldoende ruimte te maken voor beekdalen. De verbreding van de A58 wordt gezien als een uitgelezen kans om - daar waar de weg een barrière vormt - passages te maken zodat er ruimte komt voor de beek, de natuur en de recreanten onder de weg, terwijl het beekdallandschap mooi doorloopt.
Natuurtip
Vrijdag 29 december wordt van tien uur 's ochtends tot drie uur 's middags een stevige wandeling door de Loonse en Drunense Duinen georganiseerd. Deelnemers wandelen met duingidsen van Bosch en Duin aan de Oude Bosschebaan in Udenhout naar Giersbergen. Dat gaat natuurlijk niet over gebaande paden. Onderweg laat de duingids interessante plekjes zien waar je op eigen gelegenheid niet makkelijk komt. Je kan genieten van het fraaie uitzicht op de Sint Jansberg en vervolgens wordt er afgedaald naar de oudste eik in de duinen.
Na twee uur komt het gezelschap aan in Giersbergen, waar gelegenheid is om uit te rusten en te genieten van koffie of thee met een Brabantse Broeder. De terugweg gaat leidt de deelnemers via het bos en de Capucijnenberg naar het open zand. Onder meer het ‘hoogste punt’ wordt beklommen. Dat geeft een mooi uitzicht.
Wie hieraan wil deelnemen, moet zich aanmelden via 088 500 3110 of [email protected] en een kwartier voor aanvang aanwezig zijn zodat de groep tijdig kan vertrekken. Honden zijn niet toegestaan tijdens deze wandeling.