Wordt Kay van Berlo (17) de nieuwe Max Verstappen? 'Je moet wel reëel blijven'

24 december 2017 om 13:19
nl
Hij is net 17 jaar oud, komt uit Veghel en is misschien wel de nieuwe Max Verstappen: Kay van Berlo. Over iets meer dan een week doet hij in Dubai mee aan de Creventic Dubai 3x3h-race. Het wordt zijn debuut in de autosport. Hij komt daar uit voor het Engelse team Speedworks Motorsport.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Van Berlo doet in Dubai mee in de klasse LMP3. "Die afkorting staat voor Le Mans Prototypes", weet de Veghelaar. "Daarbij moet je denken aan de 24 uur van Le Mans. Dat is een van de grootste endurance-races van het jaar in de autosportwereld. Daar hebben ze speciale auto's voor uitgebracht. De LMP1 is de snelste, daarna volgen de LMP2 en 3."

Veertig minuten per persoon
Hij rijdt daar in een auto van negenhonderd kilo met 400 pk. "Ik heb nog niet één keer in zo'n auto gereden", geeft Van Berlo toe. "Maar vanaf de buitenkant weet ik wel hoe alles in elkaar zit." Zenuwachtig is hij dan ook niet. Testrijden heeft hij wel vaker gedaan. "Zo heb ik ervaring opgedaan. Dat is toch de basis die je meeneemt naar Dubai."

Het doel is om daar tijdens de vrije training zo snel mogelijk te zijn. Maar veel tijd om aan de auto te wennen, krijgt hij niet. "We hebben maar één dag de tijd, 120 minuten. En die 120 minuten moeten we verdelen over drie personen, dus er blijven veertig minuten per persoon over."

Grote vraag is of hij wel weet waar hij aan begint. Lachend: "Het is een uitdaging en daar ben ik altijd voor in."

'Tijd om de overstap te maken'
De Veghelaar komt uit de kartwereld. "Ik heb zeven jaar in karts gereden. Alle Formule1-rijders komen daar vandaan. Daar heb ik veel geleerd, maar op een gegeven moment brengt het karten niet heel veel meer. Dan is het tijd om de overstap naar de autosport te maken."

De nieuwe Max Verstappen wil hij zich echter niet noemen. "De kans om de Formule 1 te bereiken, is enorm klein", weet Van Berlo. "Er is altijd een kans, maar je moet het wel reëel bekijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.