Kindeke Jezus is vastgebonden met tiewraps, want het schaap is gestolen uit de kerststal - Omroep Brabant

Kindeke Jezus is vastgebonden met tiewraps, want het schaap is gestolen uit de kerststal

27 december 2017 om 12:43
nl
Pastoor Paul Verbeek is niet kwaad, maar wel een beetje droevig over de maatschappij waarin we leven. Twee dagen lang stonden in de buitenkerststal van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom twee kunststof witte schaapjes, een liggend en een staand exemplaar. Vrijdagavond verdween het staande schaapje.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Het hek van de kerktuin was open, omdat het kerkkoor repeteerde. De dader maakte daar waarschijnlijk slim gebruik van.

Dwangbuis
Pastoor Verbeek baalt: “Voordat we het kerstkindje erin konden leggen, was het schaap al verdwenen. Het kindeke Jezus heb ik nu maar vastgemaakt met tiewraps, maar dat ziet er niet uit. Het is net of Jezus een dwangbuis aan heeft.”

Het liggende schaap staat inmiddels in de kerststal in de kerk, want dat kon niet vastgemaakt worden. Maria en Jozef staan nog wel buiten, maar dat zijn etalagepoppen. “Ik hoop dat die minder snel verdwijnen, het valt ook op als je met zo’n grote pop door de stad loopt.”

Plexiglas als oplossing
Het is het tweede jaar dat de Gertrudiskerk een buitenkerststal heeft. Een vrijwilliger heeft er uren aan getimmerd.

“Je kunt dit vergelijken met bloembakken die worden meegenomen. Als mensen iets positiefs voor de gemeenschap willen doen, laat het dan staan en verniel het niet of neem het niet mee. Het schaap stond op eigen terrein. Volgend jaar overwegen we een plaat van plexiglas voor de stal te monteren.”

Kerstpreek aan gewijd
Een pastoor in het hoge noorden wijdde zijn kerstpreek al aan de diefstal. 

“Ik heb geen idee waarom mensen het schaap hebben gestolen. Ik vraag me af of een kunststof schaap dat je in paastijd bij ieder groot warenhuis kunt kopen, zoveel oplevert. Maar als kerk hebben we niet zomaar het geld om een nieuw schaap te komen. Ik hoop dat de dader spijt heeft en zich meldt. Of misschien ziet iemand het schaap wel ergens naast een fietspad liggen.”

'Iedereen maakt fouten'
Zoals God vergiffenis schenkt, zo zal ook de Bergse pastoor dat doen. “Ik drink gezellig een kop koffie met de dader of hij krijg een fles parochiewijn mee voor oud en nieuw. We maken er geen politietoestand van, iedereen maakt fouten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.