Geheime Brabantse documenten na tientallen jaren eindelijk in de openbaarheid

2 januari 2018 om 12:03
nl
Openbaarheidsdag, dat klinkt als een term uit een spannende Hollywoodfilm, maar het is een Nederlands fenomeen. Na iedere jaarwisseling schuift de openbaarheidsgrens weer een jaar op en komen er nieuwe documenten vrij. Het is dus altijd spannend wat er dit jaar weer boven water komt.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), is het dinsdag een spannende dag. “We weten wel dat er veel interessante dingen tussen zitten dit jaar”, zegt Margot America. “We hebben natuurlijk al veel voorbereid, maar we hebben niet alles kunnen bekijken.”

Interessante dingen
Voor archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar komt nu dus het jaar 1942 vrij. “En dan komen we wel hele interessante dingen tegen. Zo krijgen we steeds meer inzicht in Brabant in de Tweede Wereldoorlog”, zegt America. “Zo zijn er dit jaar weer stukken openbaar geworden uit het archief van de vooraanstaande Brabantse familie Van de Mortel–De La Court.”

Jan van de Mortel was burgemeester van het Zuid-Hollandse Noordwijk, maar hij had een landgoed in Oostelbeers. De correspondentie tussen hem en de man die het landgoed beheerde, is vrijgekomen. Op een briefkaartje, met een postzegel van 3 cent, staat; “Dinsdag op woensdag is er een bom gevallen, neven de voorgevel van de boerderij van Versteeg. Het mag een wonder heette dat daar geen dooie gevallen zijn…”

Jam of configure
Maar er zijn ook wat jongere stukken openbaar geworden. Zo is er nu ook archief in te zien van het van oorsprong Bredase Hero Nederland. In 1967 stapte het bedrijf definitief over van jam naar confiture. De archieven zouden ons verklappen dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan.

Er is in het archief natuurlijk veel meer te vinden en te ontdekken. Bij het BHIC verwachten ze dan ook dat het druk wordt. Historici, journalisten en mensen die gewoon geïnteresseerd zijn. Die kunnen er mee aan de slag. “Maar zo’n 5 procent van alle documenten heeft een openbaarheidsbeperking. Omdat er bijvoorbeeld rekening mee wordt gehouden dat sommige betrokkenen nog leven.”

Gewoon online
het hoeft natuurlijk niet altijd zware geschiedkundige kost te zijn, want ook wat betreft geboortecertificaten, trouw- en overlijdensaktes is er een nieuw jaar vrijgekomen. Handig voor mensen die hun stamboom uitzoeken. En je hoeft niet eens naar het archief toe, het meest kan tegenwoordig gewoon online.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.