Veel jonge kinderen met verkoudheidsvirus in ziekenhuis Uden

2 januari 2018 om 11:49
nl
De kinderafdeling van het Bernhoven Ziekenhuis in Uden ligt momenteel overvol met kinderen die het verkoudheidsvirus RS hebben opgelopen. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis liggen er zeventien kinderen om die reden in het ziekenhuis. "En dat is heel druk", zegt ze. De patiëntjes liggen allemaal in isolatie.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het gaat om jonge kinderen van enkele maanden tot een jaar oud. In totaal liggen er momenteel negentien kinderen in het ziekenhuis in Uden. Negentig procent van hen heeft het RS-virus opgelopen.

Bij jonge kinderen kan een verkoudheid door dit virus leiden tot een longontsteking, waardoor ze beademing nodig hebben. Na malaria is het virus wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak onder zuigelingen en de tweede doodsoorzaak onder jonge kinderen. In Nederland is de ziekte echter goed te behandelen.

IC's overvol
Eerder dinsdag liet het UMC Utrecht weten dat intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen momenteel overvol liggen met kinderen die het virus hebben opgelopen.

In het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond is het volgens een woordvoerder wel druk op de kinderafdeling, maar niet drukker dan normaal in deze tijd van het jaar. Het gaat dan veelal om kinderen met infecties aan de luchtwegen. Of het specifiek gaat om het RS-virus wordt in Helmond volgens een woordvoerder niet gemeten. 

Andere Brabantse ziekenhuizen
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Màxima Medisch Centrum in Eindhoven en het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop liggen momenteel geen kinderen met het RS-virus. Dat laten woordvoerders van deze ziekenhuizen aan Omroep Brabant weten. En in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is het niet drukker dan normaal.

Dit laatste geldt ook voor het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom. "We hebben momenteel nog bedden vrij en kunnen nog mensen opvangen, mocht dat nodig zijn", laat een woordvoerder weten. "Voor ons is het geen uitzonderlijke situatie."

IC Maastricht
Kinderen in de regio zuidoost-Brabant die op een intensive care behandeld moeten worden, bijvoorbeeld als gevolg van het RS-virus, moeten hiervoor naar Maastricht. Voor zover bekend zijn er vanuit het Màxima Medisch Centrum en vanuit het Catharina Ziekenhuis nog geen kinderen doorgestuurd.    

Ook vanuit het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer zijn er geen kinderen doorgestuurd. De afgelopen weken werden daar tientallen kinderen behandeld aan luchtweginfecties. Dat is vergelijkbaar met andere jaren laat een woordvoerder weten.

Naar schatting worden er jaarlijks zo'n tweeduizend kinderen met het RS-virus behandeld in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens UMC-arts Louis Bont moeten ouders alert zijn op benauwdheidsklachten, zoals een piepende ademhaling, bij baby's en jonge kinderen met een verkoudheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.