Goede voornemens: we moeten niet moeten, maar willen

2 januari 2018 om 12:20
nl
Goede voornemens, wie maakt ze niet? Bijna iedereen. Maar wie houdt ze vol? Bijna niemand. Igor van Kaam, deskundige gedragsbevordering in Eindhoven, heeft wel tips. De korte samenvatting: “Je moet niet moeten, maar willen”.
Profielfoto van Ineke Inklaar
Geschreven door
Ineke Inklaar

Het werkt niet als je iets moet, zegt hij. “Dan voelt het alsof een ander je iets oplegt. Het werkt beter als je iets doet, omdat je het zelf wilt. En als je het doet op de manier die bij je past. Dus: over een half jaar wil ik zoveel kilo kwijt zijn.”

Een voorbeeld. Zelf wil hij graag meer bewegen. “Maar ik heb geen zin om in zo’n muffe sportschool te staan waar iedereen een beter bodybuildfiguur heeft dan ik. Dus ga ik vaker met de hond wandelen.”

Kilo's kwijt
Eigenlijk is elk moment in het jaar geschikt voor goede voornemens, zegt Van Kaam, maar de ervaring leert dat de meeste mensen dat doen na dagen achter elkaar stilzitten en te veel eten.

De top-3 van goede voornemens is:
1. afvallen
2. minder stressen
3. sporten

Er zijn wel verschillen per leeftijdsgroep: jongeren willen vaker zuiniger met geld omgaan, dertigers focussen vooral op meer bewegen en meer tijd voor geliefden. Vijftigers streven naar meer tijd voor zichzelf en 60-plussers hopen vooral oude spullen weg te doen dan wel vaker de fiets te pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.