'Botte' Mathieu van der Poel is duidelijk over Chris Froome: 'Schorsen, het is een positieve test'

4 januari 2018 om 09:19 • Aangepast 20 november 2020 om 19:19
nl
Mathieu van der Poel heeft hard uitgehaald naar Chris Froome en wielerbond UCI. De alleskunner op de fiets vindt dat Froome geschorst moet worden voor de verdachte dopingtest tijdens de Vuelta van 2017. De UCI gaat in zijn ogen ook niet vrijuit, de regels moeten geen ruimte geven om te experimenteren.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Na de achttiende etappe in de Vuelta van vorig jaar werd 2000 nanogram salbutamol per milliliter aangetroffen bij Froome, terwijl 1000 nanogram het maximaal toegestane is. "Het is heel dom", zegt Van der Poel in gesprek met EenVandaag. "Ik ben daar misschien iets te bot in. Mensen die astma hebben zullen het wel snappen. Maar wielrennen, en sport in het algemeen, is voor gezonde mensen. Dat moet ook zo gepromoot worden."

Van der Poel vindt dat Froome geschorst moet worden. "Het is hetzelfde als met een snelheidsregel. Als 100 is toegestaan en je gaat 200 rijden, dan krijg je ook een boete. Voor mij is het gewoon een positieve test. Als er 1000 is toegestaan en het is 2000, dan hoeft daar niet meer over gesproken te worden. Dat is gewoon een positieve test."

Wachten op privacy instellingen...

UCI
De schuld ligt volgens Van der Poel deels bij de wielerunie. “De UCI laat toe dat er misbruik van gemaakt kan worden. Als je zegt: het mag niet, dan kun je het ook niet doen. Nu zeggen ze: het mag tot op die hoogte. Dan weet je dat er mensen zijn die toch proberen naar de ideale hoogtes te komen. Dat vind ik wel de fout van de UCI”, aldus Van der Poel.

Bijna een jaar geleden publiceerde Van der Poel op social media een foto van een controleformulier. "Als je niks te verbergen hebt, lijkt het mij niet onlogisch om dat online te zetten. Ik denk dat het goed is voor de sport om transparantie te krijgen. Ik ben er voorstander van om elke dopingcontrole openbaar te maken", zei hij in januari 2017 tegen persbureau Belga.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.