‘Onze moestuin is een ontmoetingsplaats en die wordt nu afgebroken’ - Omroep Brabant

‘Onze moestuin is een ontmoetingsplaats en die wordt nu afgebroken’

4 januari 2018 om 18:13
De gemeente Moerdijk gaat paal en perk stellen aan de vele schuurtjes die de afgelopen tientallen jaren illegaal zijn gebouwd op het moestuinencomplex aan de Schansdijk in Zevenbergen. En over dat voornemen is nu een hoop gedoe.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Het standpunt van de gemeente is zo helder als glas. Is het schuurtje of bebouwing groter dan zes vierkante meter of hoger dan tweeënhalve meter, dan moet het bouwwerk weg. En daarmee zullen de ruim veertig huurders het moeten doen. Verschillende hobbytuinders stoken zo af en toe ook een vuurtje op het terrein en dat mag ook niet meer. Het is niet veilig, zegt de gemeente.

Kippenhok
“Ik moet een van mijn schuurtjes afbreken”, zegt Jos Zentveld. Hij verbouwt al jaren met veel plezier zijn groenten aan de Schansdijk. “Vroeger had iedereen op het terrein bouwwerken met kippen en konijnen, dat werd gewoon toegestaan. Mijn bouwwerk was vroeger een kippenhok en dat mag nu niet meer.”

De regels voor de bouwwerken en het stoken waren er altijd al, maar die werden niet gehandhaafd. Degenen die zich altijd keurig aan de regels hebben gehouden moeten nu boeten, vindt Frans Snijders. Want: “Een volkstuin is niet alleen om te tuinieren, het is ook een sociale ontmoetingsplaats. Als de gemeente de opstallen laat afbreken, breken ze ook een sociale ontmoetingsplaats af.”

De huurders van de moestuinen krijgen de steun van Murat Tolu, burgerraadslid van Onafhankelijk Moerdijk: “In het verleden zijn deze regels bedacht. Door die regels na te leven wordt hetgeen mensen hier jarenlang hebben opgebouwd meteen gesloopt.”

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...