Bergsche Maas treedt buiten oevers bij Waalwijk, weg en uiterwaarden overstroomd

5 januari 2018 om 18:45 • Aangepast 20 november 2020 om 19:18
nl
Het water in de Bergsche Maas staat zo hoog dat de rivier in de buurt van Waalwijk buiten zijn oevers is getreden. De weg op de Zomerdijk en de uiterwaarden in de buurt zijn hierdoor onder water komen te staan.
Profielfoto van der Valk Tobias van, Malini Witlox
Geschreven door
der Valk Tobias van, Malini Witlox

Alle dieren die op de dijk in de wei stonden, zijn naar binnen gehaald. De overstroomde weg is met een barrière afgesloten voor het verkeer.

Pontjes gaan nog, behalve veer vanaf Cuijk
Stichting de Maasveren, die met haar vijf veren de dagelijkse verbinding tussen Noord-Brabant en Gelderland (onder meer Lith-Alphen) verzorgt, laat weten dat haar veerpontjes gewoon nog gaan. Directeur John van den Akker verwacht ook de komende periode geen problemen.

Het pontje van Cuijk naar het Limburgse Middelaar is wel uit de vaart genomen vanwege de hoge waterstand. Deze veerdienst is in handen van Ton Paulus Veerbedrijf.

Veel regen
Volgens een woordvoerder van Waterschap Brabantse Delta is het uitzonderlijk dat het water in de Maas zo hoog staat. Ze verwacht bovendien dat de hoge waterstand nog wel een tijd zal aanhouden. Maar er is geen gevaar dat het hoge water voor echt grote problemen gaat zorgen, benadrukt ze. "Het is altijd spannend hoe het loopt, maar het gebeurt wel vaker dat de uiterwaarden onderlopen."

Regen en storm
De hoogwaterstand heeft te maken met de heftige regenval en westerstorm van afgelopen woensdag. Het was die dag voor het eerst dat alle waterkeringen in het land moesten worden gesloten vanwege de hoge waterstand. "Al het water dat uit België en Frankrijk komt, kan niet verder richting de Noordzee als de keringen dicht zijn en dan krijg je een hoge waterstand", aldus de woordvoerder.

Geen complicaties
Ook in het werkgebied van Waterschap Aa en Maas worden dit weekend geen complicaties verwacht, maar het waterschap blijft een vinger in de dijk houden. Zo blijven diverse dijkopeningen gesloten waardoor geen water van en naar de Maas kan stromen.

Het waterpeil zal sowieso minder hoog stijgen dan eerder deze week werd voorspeld: er valt minder regen dan verwacht en de afvoer vanuit Maastricht blijft achter bij de prognoses.

Wachten op privacy instellingen...


Stuw bij Sambeek gestreken
Rijkswaterstaat bevestigt dit beeld. Een woordvoerder weet er nog wel aan toe te voegen dat de stuw in Sambeek volledig is gesloten en dat de eerste, relatief hoge watergolf maandag Boxmeer bereikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.